ZETApress

hírportál

Engedjék ki Navalnijt!

Az Európai parlamenti képviselők határozottan elítélik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető letartóztatását és az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését kérik a bebörtönzésében résztvevőkre – tudatta az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

A ma délután Josep Borrell uniós külügyi főképviselő részvételével lezajlott vitán a képviselők Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és korrupcióellenes aktivista azonnali szabadon bocsátását követelték az orosz hatóságoktól hangsúlyozva, hogy a politikus letartóztatása és annak módja egyértelműen ellentétes a nemzetközi joggal és az orosz alkotmánnyal!

A képviselők emellett követelik, hogy a Navalnij megmérgezése miatt szankcióval sújtott orosz tisztségviselők körét bővítsék ki azokkal, akik most a bebörtönzésében részt vettek! Erre a célra az EU nemrég létrehozott globális emberi jogi szankciórendszerét kellene használni! – hangsúlyozták az EP-képviselők.

Többen érveltek amellett, hogy sokkal szigorúbban felelősségre kellene vonni a Kremlt az emberi jogok megsértése és az orosz igazságszolgáltatás átpolitizálása miatt. Több képviselő felszólította az Uniót és különösen bizonyos nemzeti és regionális kormányokat, hogy Oroszország elleni megfelelő gazdasági szankcióként végre halasszák el a Nord Stream 2 csővezeték fennmaradó munkáit.

Mások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök attól tart, hogy Aljakszandr Lukasenka belaruszi diktátor sorsára jut, ezért mindent megtesz, hogy a rezsim bírálóit elzárja. A Ház csütörtökön szavaz az Alekszej Navalnij letartóztatásával kapcsolatos állásfoglalásáról.

Szóljon hozzá!