ZETApress

hírportál

Segélyszervezet Kárpátalján

Az Ökumenikus Segélyszervezet a ’90-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján, a járványhelyzet azonban minden eddigitől eltérő új kihívásokkal is szembesítette a munkatársakat – tudatta Kis Boáz sajtóreferens.

A hosszú évek óta fokozódó gazdasági kihívások, az emelkedő élelmiszer és energiaárak mellé érkező járvány régen tapasztalt nehéz helyzet és nélkülözés elé állította Kárpátalja lakosságát is. A háromszorosára növekvő 2020-as ukrán költségvetési hiány mellett a legnagyobb visszaesést a szinte teljesen leálló turizmus szenvedte el, mely eddig számos kárpátaljai család megélhetését biztosította.

Családok egyre nehezebb körülmények között

Sem külföldről, sem pedig országon belülről nem érkeznek turisták, így nem tudják kiadni a lakásokat, nem működnek piacok, válsághelyzetbe kerültek a kis- és középméretű kereskedelmi és vendéglátóipari egységek is. A járványhelyzet nagy problémát okoz a munkaerő-piacon is, hiszen a határzár miatt sokan nem tudnak külföldön munkát vállalni, ami szintén hatalmas kiesés a családi kasszákból. Az őszi-téli időszak fokozottan megnehezíti az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családok helyzetét, ezért egyre több nyugdíjas, többgyermekes család fordul az Ökumenikus Segélyszervezethez élelmiszer, gyógyszer, illetve téli tüzelő támogatásért.

Folyamatos támogatás a rászorulóknak

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019/20 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segített élelmiszer és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Eközben a járványhelyzet minden eddigitől eltérő új kihívásokkal is szembesítette a munkatársakat, s döntően meghatározta az elmúlt hosszabb időszak segítségnyújtásának formáját és módját.

Kormányzati támogatás eljuttatása: A védekezés kezdeti szakaszában és az azóta eltelt időszakban Magyarország Kormánya több felajánlásának kiszállítását és kárpátaljai egészségügyi intézményeknek történő átadását szervezte meg az Ökumenikus Segélyszervezet. A közelmúltban eljuttatott 50 lélegeztetőgép mellett ez összesen 720 ezer orvosi és FFP típusú maszkot, 480 ezer védőkesztyűt, 53.420 arcvédő pajzsot, 22.060 liter fertőtlenítő folyadékot, 9300 védőruhát, 3000 cipővédőt, 1500 védősapkát, 1000 védő-szemüveget és 250 darab érintés nélküli hőmérőt jelent.

Széles körű összefogás: Az egészségügyi és szociális intézmények támogatása mellett, egyéb forrásokból, az Ökumenikus Segélyszervezet a lakosság, illetve több esetben kifejezetten az egészségügyi dolgozók védekezését és ellátását is segítve élelmiszer és higiénés csomagokat, Béres cseppet, fertőtlenítőszereket, valamint védőfelszereléseket juttatott el összesen több mint 8000 fő számára. 2020 májusától az Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével telekommunikációs eszközökön keresztül történő magyar nyelvű orvosi konzultáció, illetve COVID-19 telefonos szolgálat vált elérhetővé a kárpátaljai lakosok számára. Emellett júliusban kárpátaljai orvosok számára szervezett magyarországi, a járvány elleni védekezésüket segítő tanulmányutat a segélyszervezet.

Folyamatos segítség a legkisebbeknek

A kézzelfogható krízistámogatások mellett, az MJVSZ korábbi támogatásának is köszönhetően újabb lendületet vett az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai gyermekek felzárkózását segítő programja. A több éve folyó gyermekfejlesztő foglalkozásokat jelenleg összesen több mint 50 gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A Tanoda rendszerben zajló fejlesztőprogramok megszervezésekor szigorúan figyelembe veszik a járványügyi biztonsági előírásokat. A fejlesztőpedagógusok foglalkozásait több turnusban, illetve lehetőség szerint a benti helyett szabadtéri helyszíneken tartják meg.

A fejlesztésben részt vevő gyerekek hátrányos helyzetű, olyan nehéz anyagi és szociális körülmények között élő családokból származnak, akiknek jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (2027 hrivnya = 22.500 forint). Ezek a családok legtöbb esetben az iskolai étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a foglalkozás elején szendviccsel és teával vendégelnek meg. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak. A Tanodába járó gyermekek és családjaik higiénés eszköz adományban is részesültek több alkalommal.

A Segélyszervezet Ukrajnában, így Kárpátalján is elsőként indított Biztos Kezdet Gyerekház programot. A Beregszászon működtetett programban jelenleg 12 olyan nehéz körülmények között élő édesanya vesz részt kisgyermekével (nullától 3 éves korig), aki számára megoldhatatlan problémát jelent a szociális hátrányok leküzdése. A járványhelyzethez alkalmazkodó rendkívüli beosztásban és módon az itt eltöltött idő alatt étkezési lehetőséget biztosít, egészségügyi tanácsadást nyújt, játszóházi és szabadidős tevékenységekre ad alkalmat és gyógyszer-vásárlási támogatásban részesíti a rászoruló családokat. A Biztos Kezdet Gyerekházba és a Tanodába járó gyermekek ajándékcsomagot, családjaik pedig élelmiszer csomagot kaptak, továbbá 19 család számára 500 kilós téli tüzelőcsomagot osztottak szét a Segélyszervezet munkatársai az év elején.

Szóljon hozzá!