ZETApress

hírportál

Ukrajnai együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Olekszij Petrov, Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal új elnöke és Gerevich János, a Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője tegnap Ungváron – tudatta Kis Boáz sajtóreferens.

A dokumentum aláírását megelőző megbeszélésen részt vett Petruska István, a járási közigazgatás elnöke is. A felek az Ökumenikus Segélyszervezet elmúlt évtizedekben végzett ukrajnai humanitárius segítségnyújtásáról és a két ország járványhelyzetben kiemelkedő együttműködésről tanácskoztak. Kárpátalja kormányzója nagy elismeréssel szólt a magyar szervezet munkájáról, különös tekintettel a jelenlegi COVID19 járványhelyzetben, szoros kormányzati együttműködésben megvalósított segélyprogramokra. Megerősítették azt a törekvést, hogy a humanitárius akciók mellett a járványkezelés magyarországi tapasztalatainak átadása is fontos segítséget jelenthet a következő időszakban Kárpátalja számára.

Hangsúlyozták, hogy az együttműködési memorandum új szakaszt nyithat a segélyszervezet Kárpátalján végzett munkájában, miután a segítő tevékenység minden korábbinál szorosabb és gördülékenyebb együttműködésben valósulhat meg. A megállapodás szerint az együttműködés több területre is kiterjed, úgy mint a lakosság életkörülményeinek javítása, szociális és egészségügyi védelme; a humanitárius és társadalmi területek fejlesztését segítő projektek végrehajtása; és a rászoruló családok, a fogyatékkal élők és az egyedülálló idős emberek kiemelt támogatása.

A memorandum kiemelten említi a koronavírus elleni küzdelemben való együttműködést, melyben az Ökumenikus Segélyszervezet a március óta eltelt időszakban Kárpátalján is jelentős szerepet vállalt: fertőtlenítőszereket, maszkokat, kesztyűket és immunerősítő szereket adományozott egészségügyi és szociális intézményeknek, valamint magánszemélyeknek, továbbá több ezer élelmiszer- és higiénés csomaggal segítette a lakosságot. Az Ökumenikus Segélyszervezet juttatta el a magyar kormány nagymértékű COVID19 védőeszköz támogatását is, melyből határon túli kórházak, gyermekkórházak, infektológiai gyógyintézet, kardiológiai intézet, mentőszolgálat, idős-otthon, valamint családorvosok részesültek. A következő időszakban további ötezer időskorú, nagycsaládos, hátrányos helyzetű család, gyermekét egyedül nevelő szülő, fogyatékkal élő, illetve egészségügyi dolgozó részesül élelmiszer- és higiénés csomag adományban. A Segélyszervezet tervezi a járványhelyzettel kapcsolatos humanitárius segítségnyújtásának kiszélesítését Kárpátalján, valamint segítségnyújtás biztosítását Herszon és Zaporizzsja megyékben is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet két évtizedes kárpátaljai/ukrajnai munkája

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 18 éve rendelkezik állandó képviselettel Ukrajnában. A Segélyszervezet mind Kárpátalján, mind pedig Kijevben hivatalosan bejegyzett, egész Ukrajnára kiterjedően végzi jószolgálati munkáját. Eddigi szerepvállalásának értéke meghaladja a kétmilliárd forintot, közvetlenül segítséget nyújtva több mint 200 ezer embernek.

A Segélyszervezet programjait Magyarország kormánya mellett a KKM, az EMMI, a Hungary Helps Ügynökség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint nemzetközi (ACT Alliance, Európai Unió) és hazai szervezetek, önkormányzatok, vállalatok és magánadományozók támogatták. Kárpátalján az elmúlt évek során a Segélyszervezet Beregszászi Fejlesztő Központján keresztül folyamatosan támogatta a rászoruló lakosságot.

Ez a támogatás elsősorban munkaerő-piaci fejlesztést, gyermekeknek biztosított fejlesztési programokat, jogi és szociális tanácsadást, akkreditált szakképző programokat és humanitárius segélyezést foglal magában, valamint korábbi programjai keretében létrehozott egy ukrajnai civil szervezetekből álló hálózatot is. Beregszászon Biztos Kezdet Gyerekházat és Tanoda programot működtet a Segélyszervezet, melyet rendszeresen közel 100 gyermek látogat, továbbá óvodák építését, illetve felújítását valósítja meg.

Az Ökumenikus Segélyszervezet mintegy 65 ezer ukrajnai belső menekültnek nyújtott hosszú távú humanitárius segítséget a 2014-ben kezdődött fegyveres konfliktus nyomán Ukrajna 10 régiójában. 2019-ben a családon belüli erőszak áldozatainak egészsége és életének megőrzése céljából krízisközpont kialakítását és működési feltételeinek biztosítását, fejlesztését támogatta Herszonban. Az elhúzódó háborús helyzet nyomán kialakult gazdasági válság miatt rendkívüli segélyprogramokat indított a kárpátaljai rászoruló lakosság megsegítése érdekében is.

Szóljon hozzá!