ZETApress

hírportál

Diplomáciai nagyüzem

Kiemelkedő diplomáciai események helyszíne volt tegnap és ma Budapest. Tegnap a V4 országok és az energiaellátásban érdekelt országok tartottak közös csúcstalálkozót.

Ma az Európai Bizottság szervezésében az Európai Unió Duna régiós stratégiájának kialakítását, a gazdasági és társadalmi igények felmérését célzó konferencia sorozat második fordulójára került sor. Ezzel párhuzamosan, a Duna stratégia kialakításában érintett 14 ország kormányfői, illetve más, magas rangú képviselői tanácskozáson is részt vettek.

A stratégia létrehozását bizonyító elkötelezettségüket Budapesti Nyilatkozat című dokumentum aláírásával is megerősítették. A tanácskozások margóján több kétoldalú találkozóra is sor került. Bajnai Gordon miniszterelnök megbeszéléseket folytatott horvát, román, bolgár, moldáv és osztrák partnereivel.

Bajnai Gordon rövid megbeszélést folytatott horvát partnerével, Jadranka Kosor miniszterelnök asszonnyal. A találkozó a magas szintű érintkezések sorozatába illeszkedik, folytatásaként a januárban, Zágrábban tartott kétoldalú megbeszélésnek. A két kormányfő megbeszélésén elsősorban a kétoldalú energiapolitikai együttműködés időszerű kérdései szerepeltek, de Horvátország uniós csatlakozásának helyzete is napirenden volt. Magyarország kezdettől támogatja Horvátország csatlakozását az integrációs szervezethez, a majdani horvát belépés modellként szolgálhat a Nyugat-Balkán EU-ba törekvő államai számára.

A kormányfő a román miniszterelnökkel, Emil Boc-kal eszmecserét folytatott a válságkezelési programok eredményességéről, és a közös érdeklődésre számot tartó energiapolitikai projektek felgyorsításáról (Arad?Szeged gáz-interkonnektor, Nabucco). A kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdései közül kiemelt figyelmet kapott a kisebbségek helyzete és a környezetvédelem. Bajnai Gordon fontosnak nevezte a romániai kisebbségi törvény, illetve az új román oktatási törvény várható elfogadását. A magyar kormányfő aggodalmát fejezte ki a verespataki bánya-beruházás engedélyezésének káros környezetvédelmi következményei kapcsán.

A Bojko Boriszov bolgár kormányfővel folytatott tárgyalás során is jelentős hangsúlyt kaptak a közös energiapolitikai érdekeltségek és lehetséges együttműködési formák. A miniszterelnökök áttekintették a görög gazdasági válság Bulgáriát is érzékenyen érintő következményeit.

Bajnai Gordon háromoldalú találkozó keretében folytatott megbeszélést Vlad Filat moldáv miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral. A tárgyalófelek hangsúlyozták, hogy kapcsolataik kimagaslóan jónak tekinthetők, együttműködésünk mind kétoldalú, mind regionális szinten eredményes és problémamentes.

Bajnai Gordon kiemelte: Magyarország Moldovát kiemelt partner-országnak tekinti az EU Keleti Partnerség programjában. Hazánk a konkrét együttműködési pontokban aktív és kezdeményező szerepet játszik. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta a moldovai vízumliberalizáció folyamat elindításának fontosságát és az ebben játszott aktív szerepünket ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Duna-hidak az Akadémián | ZETApress

Szóljon hozzá!