ZETApress

hírportál

Sikerült az űrkísérlet!

Felesleges volt az ADMATIS Kft. aggodalma. Nem késett a dokkolás, nem sérült a készülék, nem volt túl hideg a Columbus kabinja és Jeffrey Williams űrhajós sem kapott más feladatot.

Tegnap délelőtt megtörtént egy fantasztikus kaland utolsó, legfontosabb része, a magyar habosítási kísérlet lefolytatása mikro-gravitációs körülmények között a Nemzetközi Űrállomás európai Columbus moduljában.

A végrehajtást földi operátor irányította Münchenből, amit az ADMATIS munkatársai az Európai Űrtechnikai Központ (ESTEC, Noordwijk, Hollandia) Felhasználó-segítő Központjából (USOC) követtek. A kísérlet eredményét elektronikus formában rögzítették és továbbították Miskolcra.

A FOCUS kísérlet világűrbe szállításának költségeit az Európai Űrügynökség (ESA) az EU 6. Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában elnyert pályázatból finanszírozza. A repülő berendezés elkészítési költségeinek fedezetéül az ESA PECS (Programme for European Cooperating States) programjához történő magyar hozzájárulás szolgált. Az ESA PECS programjához jelenleg évi kétmillió euró a magyar hozzájárulás, amelyet az NKTH a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból fizet. Ennek az összegnek összesen 93%-át hazai kutatóhelyek pályázhatják meg, kutatás-fejlesztési projektek finanszírozására.

A programban való részvétel azt garantálja, hogy a nyertes projektek ? lévén, hogy megfelelnek a PECS elvárásainak ? valóban nemzetközi szinten is színvonalas kutatási eredmények megvalósítására irányuljanak. A program keretében 33 projekt már sikerrel lezárult, jelenleg 26 projekt fut, ezek egyike a sajtótájékoztatón is bemutatott, FOCUS kísérlet megvalósítása.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Magyar űrsiker | ZETApress

Szóljon hozzá!