ZETApress

hírportál

Segítség az ápolóknak

Intenzív osztályNyolcmilliárd forintértékben kapnak új ápolási eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában működő kórházak ? tudtuk meg délelőtt a MOM Kultúrház I. emeleti Kupolatermében.

A megfelelő eszközellátottság és a szakdolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében 16.500 ápolási eszközt szereznek be 64 intézmény 71 telephelyére, valamint a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem számára. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló eszközbeszerzésről tartott konferencián Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt mondta, a magyar kormány az emberek jobb és szebb léte érdekében soha nem látott komplex programot indított el, amely kiterjed a tárca által felügyelt területekre. Az egészségügy átalakítása körvonalazódik, amit az ágazatban dolgozók már nagyon jól látnak, az emberek pedig érzékelnek.

Az ÁEEK tájékoztatása szerint a korszerű ápolási eszközpark és a magas színvonalú ápolási tevékenység kiemelkedő fontosságú a betegek gyógyulási idejének lerövidülése, a szövődmények számának csökkenése, a betegbiztonság növekedése, valamint a dolgozói munkakörülmények javulása szempontjából. Az egészségügyi intézmények által kiválasztott ápolási eszközök ? többek között korszerű betegágyak, felfekvést megelőző (antidecubitus) matracok, gördíthető infúziós állványok, fecskendős infúziós pumpák, betegőrző monitorok, defibrillátorral felszerelt sürgősségi kocsik ? a szakdolgozók munkakörülményeinek javításához is hozzájárulnak. Az új ápolási eszközök biztonságos és rendeltetésszerű alkalmazása érdekében 3700 szakember részesül képzésben.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke előadásában azt hangsúlyozta, hogy a korszerű ápolási eszközök nagyban hozzájárulnak a munkahelyi balesetek megelőzéséhez, a szakdolgozók testi épségének megőrzéséhez. Kitért arra, hogy például a heti húsz órát éjszakai műszakban dolgozóknál másfélszeres a munkahelyi baleset bekövetkezésének valószínűsége, és felmérések szerint munkabaleset miatt a dolgozók 5%-a kényszerül munkát vagy munkahelyet váltani. Mint fogalmazott, olyan technika, technológiák alkalmazására van szükség, ami nagyban megkönnyíti a betegellátást, hiszen a cél, hogy aki dolgozik, az maradjon egészséges, illetve az adott betegellátási munkára ne kelljen több szakdolgozók bevonni.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ szakdolgozói motivációs rendszerét Gál Mária ápolási és szakdolgozói alelnök mutatta be. Az egységes ápolási eszközpark kialakításáról, a fejlesztésnek betegellátás minőségére kifejtett hatásáról Balogh Dénes, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója beszélt. A betegbiztonság megteremtése, fejlesztése a korszerű technikák alkalmazásával címmel Vargáné Apagyi Erzsébet, a PTE szakmai vezető előadása következett, majd a projekt eddigi eredményei és az ápolásfejlesztés jövőképe címmel Balázs Katalin, az ÁEEK szakmai vezetője beszélt a déli szendvicsebéd előtt. Ebéd közben a projekt keretében beszerzésre került ápolási eszközök termékbemutatóját láthattuk a földszinten.

Szóljon hozzá!