ZETApress

hírportál

Tanulmányi ösztöndíjak ápolóknak

Felzárkóztató ápoló képzés a felkészült egészségügyi humánerőforrás érdekében. A minőségi betegellátás javítása, az egészségügyi szakdolgozók szakmai ismereteinek bővítése érdekében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel több mint 800 egészségügyi szakdolgozót támogatott abban, hogy magasabb szintű szakképesítést szerezzen.

Az elért eredményeket a projekt záróeseményén mutatták be ma délelőtt. A rendezvényt Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és dr. Lippai Norbert, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) általános főigazgató-helyettese nyitotta meg. Az országosan 55 kórházi és 14 mentőszolgálati helyszínen lebonyolított OKJ-s ápoló, gyermek-és csecsemőápoló, valamint mentőápoló képzések új, magasabb szintű szakmai ismeretek, kompetenciák elsajátítását tették lehetővé.

A résztvevőknek a képzés teljes időtartama alatt havonta harmincezer forintösszegű motivációs ösztöndíjat folyósított a foglalkoztató egészségügyi intézmény. Ennek költségeit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fedezte, és biztosította a képzésben részt vevők helyettesítésével kapcsolatos költségeket is. A képzésen végzettek számára az OKJ-s szintű ápoló, csecsemő- és gyermekápoló, valamint mentőápoló szakképesítésre további, úgynevezett ráépített szakképesítés megszerzése is lehetővé válik. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

A Felzárkóztató ápoló képzési program célja az egészségügyi ágazat számára felkészült, megfelelő számú és szakmai kompetenciákkal rendelkező, a jövő szükségleteit kielégítő munkaerő biztosítása, a humánerőforrás arányos területi eloszlásának és országon belüli mobilitásának elősegítése, és az egészségügyi dolgozók megtartása az egészségügyi ellátórendszerben. A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP-3.8.1-14-2015-00001 Felzárkóztató egészségügyi ápoló szakképzési program című kiemelt projekt) keretei között, a Széchenyi 2020 programból valósult meg.

Szóljon hozzá!