ZETApress

hírportál

12 milliárd a klinikának

Székely Tamás egészségügyi és Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Ujhelyi István államtitkár, valamint Botka László polgármester jelenlétében 12 milliárd forintos támogatási szerződést írtak alá az új integrált magkórház megépítésére ma a Strukturális Alapok Programiroda és az SZTE illetékes vezetői.

A várhatóan 2012 őszén átadásra kerülő komplex klinikai tömb megépülésével 650 férőhelyesre bővül a jelenleg 385 ágyas betegközpont, ahol többek között a szív- és érrendszeri betegségek ellátásának magas szintű, teljes körű integrációja is megvalósul ? tudatta Sajtóirodájuk.

A tegnapi alapkőletételt követően ma a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 2.2.7) keretében elnyert 12 milliárd forintos támogatási szerződést írt alá az új klinikai tömb megépítésére Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója, Szabó Gábor professzor, az SZTE rektora, Tráser Ferenc, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója, és kézjegyével látta el Pál Attila professzor, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

A szegedi Klinikai Központ déli részlegét érintő, 1,2 milliárd forintos önerővel induló projekt közvetlen célja egy progresszív, betegközpontú szolgáltatásokat biztosító magkórház kialakítása, amely a jelenleginél is magasabb színvonalon garantálja majd a szakszerű ellátást.

Az új, komplex klinikai tömb megépülésével kibővül a jelenlegi klinikai tömb olyan szakterületeknek adva otthont, mint az általános és invazív kardiológia, a haematológia, a belgyógyászati angiológia, a stroke ellátás, az általános- és szívsebészet, az érsebészet, a tüdő- és mellkas-sebészet, valamint a szerv-transzplantációs sebészet.

A korai halálozás két vezető betegségcsoportját jelentő szív- és érrendszeri megbetegedések esetében jelentős fejlesztésre és centralizációra kerül sor a projekt kapcsán. A jelenlegi műtőkapacitás bővítéseként és felújítása mellett, nyolc vadonatúj műtő, 36 ágyas intenzív osztály és központi sterilizáló is kialakításra kerül.

A szerződés aláírásával az egészségügy egyedülálló és példaértékű projektje veszi kezdetét, ami nagyban hozzájárul a Dél-alföldi Régió betegellátásának fejlesztéséhez. Az építési munkálatok előreláthatólag 2010 tavaszán kezdődhetnek, és várhatóan 2012 őszén az új klinikai tömb már fogadni is tudja a betegeket ? hangsúlyozta az aláírás kapcsán Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Szóljon hozzá!