ZETApress

hírportál

Ösztöndíjak leendő ápolóknak

ÁpolásAz Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) háttérintézménye tavaly indította el a 4,4 milliárd forint összköltségű, Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program (EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001) című kiemelt projektet.

Az ösztöndíjprogram eddigi előrehaladásáról és az egészségügyi szakdolgozói humánerőforrás utánpótlásában betöltendő szerepéről szakmai konferenciát rendeztek ma a Horánszky utcai Párbeszéd Háza Pázmány Péter Konferenciatermében, melyet dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára és dr. Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója nyitották meg.

A rendezvény előtt közös sajtótájékoztatót tartottak a Pedeo Aprure II-teremben a magyar egészségügyi szakdolgozók, közülük is kiemelten az ápolók utánpótlását szolgáló kormányzati intézkedésekről. Az elhangzottak szerint három pályázati ciklus zárult le az ösztöndíjprogramban. A mai napig 1038 ösztöndíj szerződés került megkötésre, de a 3. pályázati ciklus kapcsán ? melynek során összesen 510 érvényes pályázat érkezett ?, még folyamatban vannak a szerződéskötések. Összesen mintegy 328 millió forintnyi ösztöndíj került mostanáig folyósításra.

A konferencián az ÁEEK részéről dr. Páva Hanna, az ösztöndíjprogramot kidolgozó Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság (ÁEEK-EFF) főigazgató-helyettese számolt be a kiemelt projekt átfogó céljairól és a szakdolgozói utánpótlás kihívásairól, az ösztöndíjprogram szerepéről az utánpótlás hosszú távú biztosításában. Ezt követően a projekt megvalósításában közreműködő szereplők ismertették a program eddigi eredményeit.

A felkért hozzászólásokban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) képviseletében dr. Balogh Zoltán elnök méltatta az ösztöndíjprogram jelentőségét, bemutatva a programmal való együttműködést, majd dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese beszélt a további fejlesztési lehetőségekről a szakdolgozói humánerőforrás-hiány enyhítésére. A MESZK kampányfilmjének levetítése után büféebéd várta a résztvevőket a Díszteremben.

A projekt legfőbb célja, hogy a hazánkban is egyre súlyosbodó problémaként jelentkező egészségügyi szakdolgozói hiány csökkentését, illetve az ápolók utánpótlását ösztöndíjjal segítse. A programban várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó nappali tagozatos tanuló részesülhet egy-három éven át havi 40 ezer forint ösztöndíjban. Az ösztöndíjjal támogatható OKJ szakképzések körének meghatározása a köz-finanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyek száma alapján történik. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt egy országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását. A projekt a Széchenyi 2020 program támogatásával valósul meg. Az ösztöndíjprogrammal kapcsolatos részletesebb információk, illetve a legfrissebb hírek idekattintva érhetőek el.

Szóljon hozzá!