ZETApress

hírportál

Egynapos sebészetek

Egynapos sebészetA nemzetközi színtéren is egyre inkább előtérbe kerülő egynapos sebészeti ellátás volt a témája a Székesfehérváron ma megrendezett szakmai konferenciának. A május 11-12-ei budapestiről idekattintva olvashatók.

Az egynapos sebészeti részlegek kialakítására az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyolcmilliárd forintot biztosít, amelyből országszerte 18 kórházban összesen 20 helyszínen alakítanak ki egynapos sebészeteket. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen létrejövő egynapos sebészeti részlegekben lerövidül a kórházban eltöltött idő, jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma, nő a betegbiztonság, és csökken más kórházi részlegek leterheltsége.

Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürke-hályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el. Az egynapos beavatkozások száma világszerte nő, hiszen kevesebb komplikációval, gyorsabban és eredményesebben gyógyulhatnak a betegek. A beavatkozás nagyfokú figyelmet és kiemelten magas színvonalú orvosi szaktudást követel meg az ellátó személyzettől. Magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek korszerű eszközökkel végzik a beavatkozásokat az arra alkalmas betegek körében.

A fejlesztések már megkezdődtek, a kórházak erre a célra, modern orvosi, diagnosztikai, képalkotó, műtéti eszközöket kapnak, összesen 15 ezer új eszköz fog érkezni a kórházakba kb. 4,7 milliárd forintértékben. A megvalósítási helyszínek kiviteli tervei elkészültek, a kivitelezés előkészítése folyamatban van, és már kidolgozták a szakmai protokollt is, az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési ajánlásait, valamint megkezdődik a lakosság és az orvosok, egészségügyi szakdolgozók tájékoztatása és az egynapos sebészetek folyamatkezelő betegmonitoring rendszerének fejlesztése is.

A szerdai szakmai konferencián a terület elismert szakemberei számoltak be az egynapos sebészettel kapcsolatos legújabb szakmai fejleményekről. Az eseményt Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, dr. Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató-helyettese és dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója nyitotta meg. A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP-2.2.0-16-2016-00004 Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével című kiemelt projekt) keretei között, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Szóljon hozzá!