ZETApress

hírportál

Válasszon okosan!

A lakosság edukációja, egészségnevelése hazánkban igen szegényes. Az egészségtan felmenő rendszerű kötelező bevezetését szorgalmazzuk sok esztendeje, mindeddig sajnos sikertelenül. Ennek megfelelően rossz az átlagos egészségtudatosság is.

Mindez jelentős terhet ró az egészségügyre, melyet sok alkalommal nemcsak indokolatlanul, de nem is a megfelelő helyen vesznek igénybe. Különösen igaz ez az első orvoshoz fordulások terepén, az alapellátásban és a sürgősségi ellátó helyeken. Közismert, hogy az orvosi ügyeletek és különösen a sürgősségi fogadóhelyek szakember ellátottsága sok helyen már kritikus, az ott dolgozók pedig rendkívül túlterheltek.

Nem különb az odaforduló betegek helyzete sem, akik kiszolgáltatottnak érzik magukat, türelmetlenek, holott az esetek nagy részében indokolatlanul terhelnek olyan rendszert, amire nem is lenne szükségük. A megfelelő betegoktatás és betegtájékoztatás késedelmét tovább nem nézhetjük tétlenül. Ezért a Magyar Orvosi Kamara országos felvilágosító kampányt indít, melyhez segítségül hívja a gyógyszerészeket is.

Plakátokon és azonos tartalmú szóróanyagon kívánjuk tájékoztatni a lakosságot, mely panaszaival kérhet recept nélküli segítséget a gyógyszertárakban, mi a háziorvos feladata ? amivel nem illendő a háziorvosi ügyletet terhelni ?, mikor ajánlott viszont az ügyelet segítségét kérni, és végezetül csak mindezen túl ? és nem ezek helyett ? kell mentőért kiáltani, sürgősségi osztályra menni! ? mondta el a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészi Kamara ma déli közös sajtótájékoztatóján dr. Éger István, a MOK és dr. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke. Ajánlataik a gyors és hatékony betegellátásért:

Gyógyszertár: gyógyszerszedési bizonytalanság, fejfájás, ízületi fájdalom, hasmenés, emésztési panasz, menzeszgörcs, enyhe láz, megfázás.

Háziorvos: sérülés, húzódás, tartós ízületi fájdalom, pár napos, vény nélküli szerre sem javuló légúti fájdalom, emésztési panaszok, krónikus betegségek (pl.: cukorbaj, magas vérnyomás) kezelése, gondozása, vényírás, védőoltások, szűrővizsgálatok.

Háziorvosi ügyelet: nagyon magas lázas állapot, hirtelen kialakuló fájdalom, görcs, melyek vény nélküli szerre sem gyógyulnak, bizonytalan hasi, mellkasi panasz, krónikus betegségek akut panasszal (vérnyomás-kiugrás, asztmás roham, allergiás panaszok, vércukor panaszok.

Sürgősségi osztály vagy mentők: nyomó, égő mellkasi és hasi panaszok, fulladás, nehéz légzés, hirtelen kialakuló végtaggyengeség, beszédzavar, zavartság, eszméletvesztés.

Éger István, az orvoskamara elnöke úgy fogalmazott, a plakátkampány nem pótolja a kamara által évek óta szorgalmazott egészségtan-oktatást, de abból egy pici szeletet kiragadva szeretnének segíteni a lakosságnak és ezáltal az ellátó intézményeknek. A nagyobb méretű plakátokat rendelőkben, kórházakban fogják kirakni, a szórólapokhoz a gyógyszertárakban lehet majd hozzájutni. Utóbbiakat olyan helyekre is szeretnék eljuttatni, ahol egyéb ügyintézés miatt kell az embereknek várakozniuk.

Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke arról beszélt, hogy a gyógyszerészek is megfelelő kompetenciákkal vesznek részt az ellátásban, segítenek az ön-gyógyszerezésben, tanácsadásban, és azt remélik, hogy a kampány segítséget fog nyújtani a lakosságnak. A plakátok és szórólapok elkészítését a két kamara közösen finanszírozza.

Az orosházi sürgősségi osztály problémáira kitérve Éger István gyakorló mentőorvosként kérdésre válaszolva elmondta: kevés olyan sürgősségi hely van az országban, ahol a munkakörülmények és feltételek megnyugtatóak lennének. ? A helyzet érdemben évek óta nem javult, ezt máról holnapra megoldani nem lehet! ? hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a sürgősségi osztályok betegforgalmának nagy része indokolatlan. ? Olyan eseteket is el kell látniuk, amelyek nem odavalók, ez pedig elveszi a figyelmet és a kapacitást a tényleg rászorulóktól! ? mondta hozzátéve: az emberi erőforrások minisztere által korábban említett, a sürgősségi ellátás reformjáról szóló dokumentumot a kamarának eddig nem küldték meg.

Szóljon hozzá!