ZETApress

hírportál

A CT/MR Centrum első éve

CT a CentrumbanA képalkotó diagnosztika új lehetőségei és egy éves XIII. kerületi tapasztalatai volt a mai téma. A tavaly október 5-ei beszámoló idekattintva olvasható. A magyar egészségügyben egyre hosszabbak az országos várólisták. Sokszor fél évet is várni kell MR-vizsgálatra, s a CT-re is hónapokat ? hallottuk a ma déli sajtótájékoztatón.

A XIII. Kerületi Önkormányzat ezt is figyelembe vette, amikor egy éve létrehozta a Visegrádi utcai Szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumát saját forrásból és csúcstechnológiájú eszközökkel ? Magyarországon ily módon is egyedülállóan. Az önkormányzat ? szakorvosi vélemény alapján ? térítésmentesen biztosítja ezeket a vizsgálatokat a kerületieknek, vagyis megteremti annak anyagi hátterét. Dr. Tóth József polgármester a képalkotó központ egy évének tapasztalatairól elmondta: az időben diagnosztizált betegek esetei alátámasztják, hogy a CT/MR Centrum létrehozása komoly segítséget jelent a betegellátásban. A XIII. Kerületi Önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése.

Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója arról is beszélt: kuriózum, hogy kerületi szakrendelőben elvégezhetők CT és MR vizsgálatok. Másrészt: a kerületi betegellátásban szükséges a CT/MR vizsgálatok kiterjesztése tüdőre, emlőre, szívre, amit az itteni CT/MR csúcstechnológia lehetővé is tesz. Elmondta továbbá, hogy a központ tavaly október 5-ei átadása után néhány nappal egy rendelőintézet előtt összeeső néninél rögvest CT vizsgálatot végeztek, s mire a mentők kiérkeztek, frissen diagnosztizálva a végső ellátást adó kórházba szállíthatták.

A Lendületben a XIII. kerület fejlesztési program egyik legmarkánsabb egészségügyi beruházása az országban egyedülálló CT/MR Diagnosztikai Centrum kialakítása a Visegrádi utcai Szakrendelőben. Az önkormányzati egészségügyi koncepció címe: Az egészség érték az élet minden területén, mely azt is jelenti: az egészség nemzeti érték, lényegi része a nemzet erőforrásának! Ezért is gondolja úgy a XIII. kerület: ha már a törvény is feladatokat ad az önkormányzatoknak az egészségüggyel kapcsolatban, akkor azokat minőségi módon kell teljesíteni. A kerületi egészségügyi koncepción fontosabb eleme az emberközpontúság, az, hogy a szolgáltatások személyre szabottan, ne gépiesen működjenek.

Dr. Tóth József polgármester a mai sajtótájékoztatón kifejtette: a XIII. Kerületi Önkormányzat arra törekszik, hogy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés harmóniában legyen az egyének igényeivel. ? Egy önkormányzat öt szempontból befolyásolhatja az egészségügyi ellátást. Az első: milyen épületekben történik? Felújítottuk a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői rendelőket. A második fontos terület: az egészségügyi műszerfejlesztés, amely kulcskérdés a megelőzésben is. Támogattuk a digitális radiológiai eszközök, lézerek, mágnes terápiás berendezések, különböző ultrahang-készülékek, sterilizálók, endoszkópok, érvizsgálók és egyéb műszerek cseréjét, modernizálását. Az egészségügy működtetésének harmadik fontos eleme a humán erőforrás. A mi orvosi hálózatunk lényegében fel van töltve. Az egészségügynek az önkormányzat számára hangsúlyos negyedik és ötödik eleme: a primer és szekunder prevenció különböző programjai. Önkormányzatunk finanszírozza például a kifejezetten fiúk számára védettséget jelentő HPV elleni oltást, vagy a csecsemők esetében a rotavírus elleni oltást. A szekunder prevenció kapcsán hangsúlyos az önkormányzat által biztosított stroke-szűrés az eddigi vizsgálatok 63 százalékban mutattak kóros elváltozást, amely eseteket további vizsgálatokra kellett küldeni. A további négy szűrőszakma ? mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászat ? tekintetében pedig az esetek 26 százaléka adott okot újabb orvosi közbeavatkozásra. Meg kell említeni azt is: folyik a kerületi lézersebészeti központ felállítása, az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése. Nem álltunk meg az egy éve átadott CT és MR Centrum megnyitásánál ? jegyezte meg a városatya.

Statisztikák szerint Nyugat-Európában egymillió lakosra jut 13 MR, Magyarországon ennek csupán fele. Miközben Magyarországon kiugróan magas a rákbetegségek aránya. A XIII. kerületi CT/MR Centrum révén lehetővé vált a XIII. kerületben legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező páciensek rövid várólistás (2 hetes) képalkotó vizsgálata. Csak szakorvosi beutalóval lehet jelentkezni.

Az üzemeltetési közbeszerzési tendernyertes konzorcium a koncessziós eljárás során vállalta a CT/MR Centrum működtetését. Az egy éves tapasztalat azt mutatja: a szerződésben vállalt képalkotói teljesítmény kezdeti emelkedést követően stagnál, jelenleg a nyújtott ellátás 36 százalék. Ezen vizsgálatok során a pácienseknél 90 százalékban több anatómiai régió egyidejű értékelésére is sor került, ami a képalkotó diagnosztika részletes leleteinek bővülésével jelentős plusz információt ad a beutaló klinikus számára ? növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt egy évben CT és MR vizsgálatot a kerületiek közül összesen 4050 páciens vett igénybe. A XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat véleménye alapján az általános jellegű CT/MR vizsgálati spektrumon túl szükséges rendszerbe állítani azokat a korszerűnek számító speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek második lépcsőt jelenthetnek a betegellátásban ? a kardiológia, a tüdőgyógyászat, az emlővizsgálatok területén a CT/MR technológia révén.

Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója arról is beszélt: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciens-orientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek. ? Az állampolgároknak is van feladatuk saját egészségük megőrzésével kapcsolatban. Ebben segítenek nekik a már említett szűrések, prevenciós lehetőségek ? fogalmazott dr. Hertzka Péter. Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 26 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az Egészségügyi Szolgálat külön, írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni.

Szóljon hozzá!