ZETApress

hírportál

A helyes korai táplálás szerepe

Első 1000 NapA megfelelő korai táplálás szerepe a hosszú távú egészségünk megalapozásához címmel hiánypótló magyar tanulmány vizsgálta a korai táplálás egészségügyi és gazdasági hatásait ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin az óbudai Symbol Rendezvényházban.

A magyar lakosság egészségi állapotának mutatóinak javulása mindannyiunk érdeke. Az olyan népbetegségek, mint az elhízás, a 2-es típusú diabétesz és kardiovaszkuláris betegségek ráadásul komoly személyes anyagi és nemzetgazdasági terhet okoznak hazánkban. Magyarországon elsőként készült olyan tanulmány, amely a nem megfelelő korai táplálás egészségügyi következményeit és azok gazdaságra gyakorolt hatásait vizsgálja. Az Első 1000 Nap Program megbízásából készült hiánypótló magyar tanulmányt október 11-én sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Szakmai körökben ma már elfogadott a fogantatástól számított első 1000 nap kiemelt élettani jelentősége, ahogyan az is, hogy ebben az időszakban a gyermekek nem megfelelő táplálása több népbetegség ? köztük a 2-es típusú diabétesz, a kardiovaszkuláris megbetegedések és az elhízás ? kialakulását is megalapozhatja. A hazánkban széles körben ismert Első 1000 Nap Program elnevezésű nép-egészségügyi tájékoztató kampány a megfelelő kisgyermekkori táplálkozás támogatásán keresztül kíván segítséget nyújtani az egészségügyi problémák megelőzésében, illetve a gyermekek hosszútávú egészségének megalapozásában és megőrzésében. A program megbízásából nemrégiben elkészült tanulmány eddig nem látott gazdasági összefüggésekre és megdöbbentő adatokra mutat rá a helytelen gyermekkori táplálás egészségügyi és gazdasági hatásairól.

A kisgyermek nem mini felnőtt!

Az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri problémák, alultápláltság és különböző hiánybetegségek kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető megfelelő korai táplálással. A tanulmányból kiderül, hogy az 1-3 éves korú gyerekek körében az édesanyák 45%-a nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel, ezért nem teljes mértékben a baba szükségletei alapján táplálja gyermekét. A 24-36 hónapos gyermekek 6%-a túlsúlyos-elhízott, egynegyedük pedig sovány. A helytelen táplálkozási szokások kialakulását javarészt a zsír-, fehérje-, szénhidrát- és vitaminbevitel ajánlottól való eltérése okozza. A statisztikák szerint az utóbbi években különösen a 12 és 36 hónap közötti gyermekek helyzete rosszabbodott.

A helytelen táplálkozás kihat a pénztárcánkra is

A tanulmány érdekes adatokkal szolgál a népbetegségek közvetlen és közvetett gazdasági költségeit illetően is. Az elhízás, 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás közvetlen költségei évente összesen több mint 307 milliárd forintnyi terhet rónak az egészségbiztosításra és a gyógyszerkasszára, de a lakosság is 30 milliárd forint felett költ évente a gyógyulásra.

A felnőttkori betegségek kockázata jelentősen csökkenthető a gyermekkori étkezési szokások megváltoztatásával, de emellett csökkentheti a népbetegségek gazdasági terheit, javíthatja az életminőséget és az átlagéletkor növelése pozitívan hat az egész magyar gazdaságra. Az egységes, hiteles és konzisztens táplálkozási szakmai ajánlások eljuttatása a szülőkhöz, a legjobb gyakorlatok megosztása is segíthetnek abban, hogy jelentős javulást lehessen elérni. Ebben az Első 1000 Nap Program, az abban résztvevő szakmai és civil szervezetek és az ipar is elkötelezett.

? Egészséges felnőtt csak egészséges gyermekből lesz; a korai életszakaszban történő helyes hozzátáplálással egészségesebb jövő biztosítható. Össztársadalmi szinten szükséges az edukáció és a változtatás, mind a szülőket, mind az orvosokat, szakmai szervezeteket bevonva kell kialakítanunk egy tudatosabb és felelősebb társadalmi gondolkodásmódot, amely fokozottan figyel a kismamák, valamint a gyermekek táplálkozására az első 1000 napban ? emelte ki dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület és az Első 1000 Nap Program elnöke a sajtóreggelin.

Első 1000 Nap Program

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által létrehozott Első 1000 Nap nevű nép-egészségügyi tájékoztató kampány célja, hogy a szülők és az orvostársadalom figyelmét a fogantatástól 2 éves korig tartó időszak fontosságára irányítsa. Öt aranyszabálya megfogalmazza azokat az elveket, amelyek hozzájárulnak számos egészségügyi probléma megelőzéséhez a megfelelő magzati, csecsemő- és kisgyermekkori tápláláson keresztül. Az Első 1000 Nap Program jelenleg közel 200 szakembert és több mint 2000 szülőt tudhat támogatói között.

Szóljon hozzá!