ZETApress

hírportál

Önkéntes orvosok Erdélyben

Gyermekmentők 1Október 7-től 12-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai ? tudatta Pethő Zsófia, az NGYSZ PR-munkatársa.

Október 7-én vasárnap újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2017-ben a szervezet önkéntesei több mint tízezer vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 58 gyermek magyarországi műtétjére, kivizsgálására, gyógykezelésére került sor és 50 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz, Csíkszentdomokoson szűrnek majd. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2017-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél 6 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 155 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer?s Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is.

Részt vesz a gyógyító körúton a mozgó fogorvosi rendelő is. A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok 2017-ben Kápolnásfalun a Kriza János Általános Iskola 181 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket. A szakemberek itt közel 100 gyermeknek kezelték a fogait, amelyek között volt foghúzás, tömés, fogkőeltávolítás, illetve barázdazárás is.

Gyermekmentők 2A Gyermekmentő Szolgálat romániai útjának programjába sporteseményt is beiktat. Az orvoscsoport látogatása mellett sor kerül a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére október 12-én pénteken Csíkszentdomokoson.

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. A bank kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így az októberi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kisteherautót és gépkocsi-vezetőket. A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a romániai OTP-bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti. Az idei erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét a Szolgálat rendelkezésére bocsát két mikrobuszt és egy terepjárót, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának is köszönjük az önkéntes orvos-csoport útjának és munkájának a támogatását.

Szóljon hozzá!