ZETApress

hírportál

Küzdelem a mellrák ellen

Motoron a mellrák ellenRózsaszínben, motorral a mellrák ellen. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga idén második alkalommal motorosok találkozójával és felvonulásával hívja fel a figyelmet a betegségre és az érintettekre ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

Mivel a mellrák színe rózsaszín, a motorosok ezúttal a rájuk egyébként nem jellemző rózsaszín pólókban, rózsaszín dekorációval indultak útnak 14 órakor az Országos Onkológiai Intézettől a Hősök teréig. A Magyar Rákellenes Liga jóvoltából számos emlőklub működik országszerte. Az életmód, művészetterápiás klubjaik jó lehetőséget nyújtanak az emlő-műtötteknek ahhoz, hogy segítsék a felépülésüket. A Magyar Rákellenes Liga is mindenkit szeretettel vár holnap 17 órára Az Egészség Hídja Összefogás immár hagyományos lánchídi sétájára az MTA Székháza elé!

1985 óta minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month). Ennek apropójából a Magyar Rákellenes Liga második alkalommal szervez motoros felvonulást. A motorosokat az ország minden tájáról a Liga alapszervezetei indítják útnak rózsaszín szalagokra írt üzenetekkel. A motoros találkozó a Sárszentágotai Alapszervezet ötlete volt: ez az egyik olyan település, amelyik nevében hordozza az emlőrákosok védőszentjének, szent Ágotának a nevét. A rendezvény fővédnöke prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A nők között a leggyakoribb daganatos betegség az emlőrák! A megbetegedések száma Magyarországon 2015-ben 158,7 volt százezer lakosból. Évente körülbelül nyolcezer új beteget diagnosztizálnak és több mint kétezren (2016-ban pontosan 2223-an) halnak bele a betegségbe.

Az életkor előrehaladtával a megbetegedés kockázata fokozódik, az esetek több mint 80%-a 50 év feletti nő, így ők a legveszélyeztetettebbek a megbetegedés szempontjából. A családi halmozódás (öröklődés) szintén fontos kockázatnövelő tényező, különösen az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása, 45 év alatti előfordulásnál pedig különösen nagy ennek a szerepe!

Nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak is, akiknél a menstruáció 12 éves kor előtt kezdődött, vagy akiknél 55 éves kor után lépett fel a menopauza, akik 30 éves kor felett szültek vagy nem született gyermekük, illetve akik hormonális fogamzásgátlót szedtek. Hozzájárulhat még a betegség kialakulásához a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Az emlőrák felismerésnek legfontosabb eszközei fiatal kortól kezdve az önvizsgálat, később pedig a mammográfia. Az önvizsgálatot 20 éves kortól érdemes havonta elvégezni. A behívásos nép-egészségügyi szűrés pedig a 45-65 közötti korosztálynak nyújt lehetőséget kétévenként a mammográfiára. Bár a 65 év felettiek nem kapnak a szervezett szűrésre behívót, ennek ellenére ajánlatos, hogy kétévenként minden nő kérjen beutalót és menjen el mammográfiára.

A fiatalok felkészítése és a betegség minél előbbi felismerése érdekében a Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így az ajánlott 20 éves korra az érintettek elsajátíthatják a megfelelő önvizsgálati technikákat. Akiknél általánosan nagyobb az esély az emlőrákra, (pl. a családban elfordult a betegség), ajánlott, hogy fiatalabb korban kezdjenek el a szűrésre járni, esetleg évenként. A pontos szűrővizsgálatról szakorvos tanácsát érdemes kérni.

A mellrák tünetei lehetnek:

Idegentest-érzés, tapintható, jellegzetes szövettöbblet, csomó.
A daganatos emlő nagyobb lesz az ellen-oldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik.
Az emlőből váladék távozhat.
A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal.
Késői stádiumban a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek.

Szóljon hozzá!