ZETApress

hírportál

Eltűnő egészségügyi szakmák?

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a fővárosi szakképzés területén tervezett profiltisztítás kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a budapesti szakképző intézmények biztosítják az ország egészségügyi szakdolgozói szükségletének a felét. Az iskola összevonás szükségességét nem vitatva, a kamara a szakmai szempontok fontosságára mutat rá. Jelenleg van olyan szakképzési forma, ami csak egy, éppen megszüntetni kívánt intézményben érhető el, tehát a javaslat nyomán az adott egészségügyi szakma egyszerűen eltűnne!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a közelmúltban a sajtóból értesült arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága profiltisztításra készül a szakképzés területén. A profiltisztítás tényével, az iskola összevonás szükségességével a kamara egyetértett, és támogatni tudja a gimnáziumi osztályok, illetve a szakképző évfolyamok szétválasztását. Mindemellett fontosnak tartja, hogy a tervezett racionalizálás szakmai szempontok alapján történjen, mivel a 2006-ban szakmai vizsgát tett 7863 főből 3887-en fővárosi intézményben vizsgáztak. Ezzel a budapesti szakképző intézmények az ország egészségügyi szakember (szakdolgozói) szükségletének a felét (49,43%) biztosítják. Így tehát minden a fővárosban végrehajtott változtatás alapjaiban befolyásolja az egészségügyi szakképzés magyarországi helyzettét.

Mint ahogy azt már említettük, ez a profiltisztítás több ponton érinti az egészségügyi szakképzést, ezért a MESZK országos vezetősége áttekintette a kérdéskört. A fővárosban jelenleg tíz iskolarendszerű egészségügyi szakképzést folytató önkormányzati intézmény található.

  • Dr. Hetényi Géza Humán Szakközépiskola
  • Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium
  • Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola és Gimnázium
  • Budapesti Szolgáltató- és Kézművesipari Szakképző Iskola
  • Batthyány Strattmann László Szakképző Iskola és Gimnázium
  • Kossuth Zsuzsa Humán Szakközépiskola és Gimnázium
  • Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnázium
  • Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola
  • Fodor József Szakképző Iskola és Gimnázium
  • Bókay János Humán Két tannyelvű Szakközépiskola Szakiskola és Gimnázium

Az intézmények jelenleg összesen 35 fajta képzést szerveznek, ebből 13 iskolarendszerű képzés és 15 pedig egy-két évben, kis létszámmal induló szakma. Jelenleg az iskolák körében legnépszerűbb képzések: ápoló (9 helyen), csecsemő-gyermek ápoló (5 helyen), ápolási asszisztens (4 helyen), foglalkozás egészségügyi szakápoló (4 helyen), és egészségügyi operátor (3 helyen).

A kamara elnöksége az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet (ETI) által korábban készített, a hazai szakképzés helyzetét feltáró felmérés alapján az érintett iskolák tevékenyégét teljes körűen áttekintette és elemezte. Az értékelés során figyelembe vették az adott intézményben lévő vizsgákat, képzéseket, csoport létszámokat, a minőségügy helyzetét, az oktatók számát és végzettségét, az infrastruktúra és oktatástechnika aktuális helyzetét, illetve az intézményben folyó innovációs tevékenységet is.

A kapott eredményekből feltétlenül kiemelendő, hogy van olyan egészségügyi szakképzési forma, ami kizárólag csak egy, jelenleg megszüntetni kívánt intézményben érhető el, tehát a javaslat változatlan formában történő végrehajtásával az adott egészségügyi szakma egyszerűen eltűnik!

A szakmai adatokon ? és kisebb részben a kamarai elnökség oktatatás és vizsgáztatás során szerezett tapasztalatain ? alapuló elemzés eredményét a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara eljuttatta a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottság elnökéhez. Mindazonáltal a döntés előkészítéséhez fontosnak tartják, hogy a szakképzésért felelős miniszter is állást foglaljon, illetve a szakmai szempontok kialakításánál segítséget nyújtson az Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának. Ezen szakmai előkészítésben a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felajánlja együttműködését.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

A 2004-ben alapított Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) jelenleg az egyik legnagyobb létszámmal rendelkező és legtöbb szakterületet magába foglaló szakmai kamara. A MESZK a szakdolgozói hivatás gyakorlásával összefüggő ügyekben képviseli és védi a szakdolgozók jogait, valamint képviseli a szakdolgozói kart a hazai és nemzetközi szakmai szervezetekben. Társaságunk legfontosabb célja, hogy szakmai és etikai támogatást nyújtson a folyamatosan önállóvá váló szakterületek dolgozóinak. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy szervezetünk társadalmi szerepének és súlyának megfelelő mértékben járuljon hozzá az egészségpolitika alakulásához, és ezen keresztül a lakosság egészségügyi ellátásának javításához.

Szóljon hozzá!