ZETApress

hírportál

Új műszerek Pécsett

CTG a szülészetenÚjabb műszerrel gazdagodott a pécsi szülészeti klinika. Ma délután új műszert adtak át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, amely a hasfalon keresztül lehetővé teszi a magzati szívhangok és a fájástevékenység mérését és regisztrálását.

Érdekesség, hogy a modern eszközre a forrás egy részét egy jótékonysági koncert fedezte Váradi Marianna és Boros Misi közreműködésével ? tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense. A műszer rendhagyó módon kerülhetett a pécsi klinikára. A Pécsi Első Lions Club Váradi Marianna és Boros Misi fellépésével jótékonysági hangversenyt szervezett, melynek bevételét kiegészítette a Czeizel Intézet ? így tudták megvásárolni a klinika részére az ún. CTG monitort. Váradi Marianna a Pécsi Nemzeti Színház magánénekese, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, míg Boros Misi zongorista a Virtuózók felfedezettje, de mindketten személyesen is kötődnek a pécsi szülészeti klinikához ? így örömmel csatlakoztak a jótékony kezdeményezéshez.

Dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense az új műszerről elmondta: Ezzel a modern eszközzel, az úgynevezett cardiotokograffal ellenőrizni tudjuk a magzat méhen belüli állapotát. Így biztosítani tudjuk a szüléssel járó rizikó csökkentését, javítva ezáltal az egészséges gyermekek születésének arányát. A Dél-dunántúli Régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) összes szülésének közel 40%-át a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vezetik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot. Az új eszközzel évente több mint négyezer vizsgálatot végezhetnek majd el. Nemrég a PTE Gyermeksebészete egy sebészeti vágókészüléket nyert el a K&H gyógyvarázs műszer-beszerzési pályázatán.

Szóljon hozzá!