ZETApress

hírportál

Két keréken a betegekért

Limfóma-napi kerékpáros felvonulásSzeptember 15-e a Limfóma Világnapja. Ennek apropóján a Magyar Rákellenes Liga biciklis felvonulással hívja fel a figyelmet a betegségre és a betegséggel küzdőkre. Magyarországon évente kétezer embert diagnosztizálnak limfómával, értük bicikliznek a zöldbe öltözött résztvevők.

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeit érintő betegség, azaz rosszindulatú daganatos elváltozás a nyirokrendszerben. A limfóma az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlő, tüdő, emésztőszervi és a prosztata, illetve petefészek rák után. Magyarországon évente körülbelül 2000 új megbetegedést (2015-ben összesen 1944-et) regisztrálnak.

A limfómás megbetegedések alapvetően két nagy csoportra oszthatóak: a Hodgkin-kórra és a non-Hodgkin limfómákra, ami több mint 60 féle, egymástól akár nagyon eltérő altípust foglal magába. A Hodking-kór egy ritka betegség, leginkább fiatal korban fordul elő, a non-Hodgkin limfómák viszont inkább az idősebb korosztályt érintik, a betegek átlagéletkora 65 év, és a férfiak gyakrabban betegszenek meg ebben, mint a nők. Az Országos Onkológiai Intézet által működtetett Nemzeti Rákregiszter 2015-ös adatai alapján az új betegek száma a Hodgkin-kór esetén mintegy 275, a non-Hodgkinnál 1669 volt.

Rejtőzködő betegégnek is szokták hívni, hiszen a tünetek alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók megduzzadása, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból. A limfóma jele lehet továbbá az erős éjszakai izzadás, a fáradékonyság, a láz, a hirtelen fogyás, illetve a bőrkiütések és a viszketés is. ? A kis dolgok építik a bizalmat! ? szól az idei Limfóma Világnap jelmondata. Ez a betegség bizonytalanná teszi az embert, sok kérdéssel, aggodalommal és kétséggel jár együtt. Az érintettek tényleges segítéséhez meg kell ismernünk e bizonytalanságok okát, és meg kell oldanunk őket.

A visszaeséstől való félelem: a tényleges rizikótól vagy az orvosi realitásoktól függetlenül, a legtöbb nyirokrákból kigyógyuló ember tart attól, hogy ismét kiújul a betegsége. Erről kevesebb szó esik még betegcsoportokban is, azonban a hallgatás csak növeli bizonytalanságot és a félelmet. A kutatások szerint a betegek által megtapasztalt leggyakoribb fizikai tünet a fáradtság. A betegek sokszor azt sem tudják, hogy ez magától a betegségtől, vagy az alkalmazott gyógyszerektől van, és az is fontos lenne, hogy tudják a betegek, milyen mértékű fáradékonyság számít elfogadhatónak (normálisnak).

Ha az érintettel nem közli a kezelőorvosa a limfóma altípusát, az olyan, mintha csak a szükséges információk felét mondták volna el. Ezen információ nélkül a beteg nem tud tájékozódni a számára hatékony kezelési, illetve a támogatási lehetőségekről. A limfóma diagnosztizálása után elszigeteltséget és túlterheltséget érezhet az ember anélkül, hogy megfelelő válaszokat kapna a kérdéseire. A kutatások újra azt mutatják, hogy a betegeknek több támogatásra van szükségük, mint amennyit jelenleg az orvosi rendelőben kapnak.

A Magyar Rákellenes Liga idén is egy kerékpáros felvonulással hívja fel a figyelmet azokra, akik ebben a betegségben érintettek. Az eseményen várnak mindenkit: akik küzdenek vagy megküzdöttek ezzel a betegséggel, családtagjaikat, jó barátaikat és minden jó szándékú érdeklődőt. Mivel a limfóma színe a zöld, zöld pólókban, zöld dekorációval, bármilyen színű saját és zöld MOL Bubi kerékpárokon teszik majd meg az utat a zöld Szabadság hídon keresztül. Várják azokat is, akik limfómával küzdenek, vagy küzdöttek, de nem tudnak kerékpározni, a kezdésnél, vagy a megérkezésnél. A felvonulás fővédnöke: prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

Az útvonal: DPC Szent László Kórház ? Albert Flórián út ? Vágóhíd utca ? Üllői út ? Vámház körút ? Szabadság híd ? Szent Gellért rakpart ? Attila út ? Krisztina körút ? Magyar Jakobinusok tere ? Kék Golyó utca ? Országos Onkológiai Intézet. A távolság 8 km, kis emelkedőkkel. A rendezvény támogatója a BKK, amely MOL Bubi kerékpárokat biztosított az eseményre ? tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

Szóljon hozzá!