ZETApress

hírportál

Rákkelő vérnyomás-csökkentők

GyógyszerekAz MSZP szerint a kormánynak vissza kellene perelnie a gyógyszergyártóktól azt a pénzt, amit rákkeltő vérnyomás-csökkentőkre tb-támogatásként kifizetett ? mondta Hegyi Gyula, az ellenzéki párt alelnöke délelőtt az EMMI belvárosi székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón.

Mint köztudott, kivonták a forgalomból a valsartan hatóanyagú gyógyszereket Magyarországon, mert rákkeltő adalékanyag került a készítményekbe. A szocialista politikus szerint az egészségügy felelősei semmilyen tájékoztatást nem adnak a 200 ezer érintett betegnek, milyen veszélyekkel járt ezeknek a gyógyszereknek a szedése, mióta szennyezettek.

Hegyi Gyula szerint egy doboz gyógyszer tb-támogatása mintegy ezer forint, a 200 ezer beteg közül pedig nagyon sokan több hónapra váltják ki a készítményeket. Az állam milliárdokat költhetett a szennyezett gyógyszerekre ? mutatott rá. Szorgalmazta, hogy a gyógyszertárak váltsák vissza ezeket a készítményeket, de ez nem elég, mert a tb-támogatás is kútba esett. Ezért kellene a gyógyszergyártóktól visszaperelni a pénzt ? szorgalmazta.

Hegyi Gyula példaként felhozta, hogyha egy kis cukrászdában fagylaltmérgezés történik, akkor bezárják a helyet, napokon belül megnevezik a felelőst. Rákkeltő vérnyomás-csökkentők esetében minimum ilyen szigorral kellene eljárni! ? hangoztatta. Az Európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a listavezetőről még nincs döntés és a Párbeszéddel közös indulást sem tartja százszázalékosnak. Ennek viszont semmi más oka nincs, minthogy erről nem született megállapodás és döntés.

Szóljon hozzá!