ZETApress

hírportál

ÉRV a túlélésért

Boka/kar indexméréssel kezdődött a ma délelőtti sajtótájékoztató a Flamenco Hotelben. Az egyszerű, fájdalommentes műszeres vizsgálattal az alsó végtag érszűkületét lehet megállapítani. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler-mérőfej ? melyen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé ? segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, gyakran a súlyos szívinfarktus vagy agyvérzés előrejelzője is lehet. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére és a körükben tapasztalható megdöbbentő szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére.

Az érelmeszesedés megállapítása általában beavatkozással járó (ún. invazív) diagnosztikus eljárásokon alapul, ami alól a végtag artériák képzik az egyik kivételt. Ezeken az érterületeken már tünetmentes állapotban is lehetőség van az érbetegség megállapítására, ezért a szív- és érrendszeri események megelőzésében fontos szerepet játszanak.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. E betegségben az érszűkület leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel, felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. Magyarországon az érszűkület összesen mintegy négyszázezer embert érint, gyakorisága ? a hosszú tünetmentes időszak miatt ? 50 éves kor felett jelentősen, akár húsz százalékra is megnő. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb kardiovaszkuláris betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.

A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. (Bár egyes tünetei hasonlóak lehetnek, a betegség semmiképpen sem keverendő össze a vénás elégtelenséggel ((a visszerességgel)), mivel, bár ott is a láb ereinek, de a vénáknak ((és nem az artériáknak)) a károsodásáról van szó.)

A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. A láb vérellátásának romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet. A hazai helyzetet jól jellemzi az a beszédes adat, miszerint 2005-ben több végtagamputáció történik, mint az érműködést helyreállító alsóvégtagi rekonstrukciós műtét!

Mindemellett a legújabb kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy az érszűkületes beteg számára nem is az alapbetegsége, hanem a gyakran egyidejűleg már meglévő, de még tünetmentes koszorúsér- vagy agyérbetegség jelenti a legnagyobb veszélyt.

A nemzetközi statisztikák szerint, normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Nem véletlen, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők halálozása kiemelkedően magas, felismerés és kezelés nélkül öt év alatt eléri a harminc százalékot, vagyis a betegek közel egyharmada öt éven belül meghal. Egy olyan országban, ahol az összes halálozás több mint feléért szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek, nem lehet eléggé hangsúlyozni a perifériás érbetegség előrejelző funkciójának fontosságát.

Az öt évesre tervezett ÉRV program első lépéseként olyan országos szűrőprogram indul, melynek során mintegy 48 hipertónia centrumban lesz lehetőség boka/kar index mérésre. A konkrét mérés mellett a kezelőorvos felméri az illető általános szív- és érrendszeri kockázatát is, a minél pontosabb és hatékonyabb megelőzés és gyógyítás érdekében.

A szűrésen résztvevőket a kapott eredmények alapján négy csoportba sorolják majd. Az eredmények és a kockázati tényezők értékelése alapján minden beteg tanácsot kap kezelőorvosától, az egyéni megelőző intézkedések alkalmazására. Mindezeken felül ?kötelező? kontrollvizsgálatokat is előírnak, mégpedig:

  • ha az érték normális (index 1-1,3 között), 5 év múlva hívják vissza kontrollvizsgálatra,
  • ha 0,9 < index <1, akkor 1 év múlva egy újabb vizsgálat következik és az állapotromlástól függően átsorolása következő két csoport valamelyikébe,
  • amennyiben az index értéke ?0,9, évente végzendő kontrollvizsgálatot is előírnak,
  • ha a kapott index érték <0,8, angiológiai vagy érsebészeti vizsgálatra is kerül a beteg.

A szakmai program mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a nagyközönség tájékoztatására is, hiszen egy hosszú ideig tünetmentes betegség esetében nélkülözhetetlen az érintett kezdeményezése: az orvoshoz fordulás. Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar indexméréssel, vagy a programmal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a honlapjukon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható 06-40/918-020 telefonszámon.

Szóljon hozzá!