ZETApress

hírportál

Olimpikonok a tejfogyasztásért

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, többszörös Európa-bajnok, rövid pályás Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes magyar úszónő és Kenderesi Tamás olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok úszó is részt vett a Tej Világnapján tartandó sajtótájékoztatón.

Június elseje a Tej Világnapja. Az olimpikonok szívügyüknek érzik a hazai tej- és tejtermék fogyasztásának népszerűsítését, mivel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének adatai szerint a 4-10 éves gyermekek 35%-a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt kalciumot, holott az testi és mentális fejlődésükhöz, az egészséges csontozat és izomzat kialakulásához nélkülözhetetlen.

Együttműködési megállapodást írt alá a tejágazat fejlesztése, a támogatások folyamatos kifizetése érdekében Mészáros József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke és Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Tej Világnapja alkalmából tartott rendezvényen. A rendezvényt idén a Tejterméktanács a Közösségi Marketing Alapjából rendezte, az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával és együttműködésével.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az együttműködési megállapodás értelmében a MÁK közvetlenül a Tej Terméktanáccsal egyeztetve segít a tejtermelők és -feldolgozók részéről felmerülő kifizetésekkel kapcsolatos problémák, kérdések megoldásában. Mélykuti Tibor elmondta, hogy a megállapodás elsősorban azért jött létre, hogy a tejágazati támogatások kifizetésére a kérelmeket a gazdák határidőre be tudják nyújtani, így a kifizetés is időben megtörténhessen. A közös munka részeként a tanács a MÁK-kal tej-munkacsoportot is létrehozott.

Kondra Laura, a MÁK elnökhelyettese elmondta, hogy a megállapodásban olyan célokat nevesítettek, mint az ügyféljogok erősítése, a támogatások hatékony kifizetése, illetve a tejágazat felzárkóztatása állami és uniós források segítségével. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára felidézte, hogy a tejágazat az utóbbi években több krízisen esett át, de támogatásokkal és a termékpálya szereplőinek összefogásával sikerült megvédeni a magyar tejtermelést, sőt érdemben fejleszteni is lehetett. Hozzátette: a tárca számára kiemelten fontos az iskolatej-program, amely által több mint 400 ezer gyerek juthat a tejhez, illetve a tejtermékekhez.

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára tájékoztatása szerint a tejfeldolgozás 75-80 százalékát a nagyvállalatok végzik. A nagyvállalati beruházási támogatási program elindulása óta közel ötvenmilliárd forintot kaptak költségvetési forrásból, amiből a tejipari szereplők közel négymilliárd forint támogatáshoz jutottak. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy mind a termelőnek, mind a feldolgozónak és a fogyasztónak érdeke, hogy az áfa kulcsa a teljes termékpályán 5 százalékos legyen. A csökkentés a feketegazdaság elleni fellépést is szolgálná ? tette hozzá.

A sajtótájékoztatót gyermekprogramok, tejkamionos foglalkozások és edukációs játékok követték, amelyek megismerhettük a tejfogyasztás fontosságát és a különféle tejtermékeket a Kopaszigáton, a Vízpart utcai Rió Budapestben. Fiatal korban és a gyerekeknél különösen nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozásában. Bár az összes élelmiszer-kalcium közül a tejben lévő hasznosul szervezetünkben a legjobban és napi fél liter (vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermék) lenne az ajánlott mennyiség, mégis kevesebb, mint két deciliter tejterméket fogyasztanak naponta a magyarok.

A gyerekek közel 2/3-a kalciumhiánnyal nő fel, ami egész életükre kihat. Az idős kori csontritkulás okát is sokan az alacsony tejfogyasztásban keresik. Jót tesz a tej felnőtt- és idős-korban is, rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi és a fizikai teljesítményt és lassítja a csont lebontásának ütemét. A 2018. évi tavaszi promóció célja, hogy a 2017. évi kampányt közelebb hozva a gyermekekhez és a Magyarországon élő emberekhez, a bajnokok követendő példáján keresztül népszerűsítse a tej és tejtermékek fogyasztását.

A kampány célja továbbá a fogyasztói tudatosság erősítése, a minőségi, valóban tehéntejből készített termékek (tej, vaj, túró, tejföl, joghurt, kefir, kakaós tej, sajt,) előnyeinek megismertetése, a lakosság pontos tájékoztatása. A promóció a fiatal generáció, valamint 18-50 éves korosztályra koncentrál, ezen belül, kiemelten a családanyák és az Osteoporosis, csontritkulás kapcsán veszélyeztetettek, továbbá az egészségtudatos étkezés, tudatos életmód iránt nyitott lakosság elérésére koncentrál.

A tej kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás. Egyike legértékesebb táplálékainknak. Összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet. Emellett a tejnek egészségmegőrző szerepe is van, fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás kialakulása. A tej értékes tápanyagaival, magas A-, B1-, B12-, D-vitamin tartalmával, a sejtépítésben, immunvédelemben élen járó fehérjéivel, vastartalmával, kiemelkedően magas kalcium tartalmával a várandós nők egészségét és a magzat megfelelő fejlődését szolgálja.

Minden olyan anyagot tartalmaz, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Kutatások szerint a tej speciális alkotóelemeinek köszönhetően ráadásul jobban hidratálja a szervezetet, mint egyéb más folyadékok. Így a víznél, az ásványvizeknél, teáknál, még a narancslénél is jobban hidratálja szervezetünket, ha tejet iszunk. Nyár idején ezért szervezetünk hidratáltságát is szolgáljuk tejivással.

Szóljon hozzá!