ZETApress

hírportál

Rendelőfejlesztés Móron

767 millió forintból alakul kistérségi járóbeteg-szakellátó központtá a móri városi kórház. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében több mint 690 millió forint uniós támogatással, összesen 767 millió forintból valósul meg a móri városi kórház járóbeteg-szakellátó központtá alakítása.

Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a fejlesztések ünnepélyes elindítása alkalmával elmondta: két uniós pályázat eredményeként országszerte 36 helyszínen valósul meg járóbeteg-ellátásfejlesztés a következő időszakban. A most induló móri beruházással együtt 8 olyan kórházban nyílik meg a járóbeteg-ellátás fejlesztésének lehetősége, ahol megszűnt vagy minimálisra csökkent az aktív kórházi ellátás. A beruházásoknak köszönhetően az érintett kistérségekben is elérhetővé válnak a magas szakmai színvonalú egészségügyi szolgáltatások.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával, összesen 767 millió forintból megvalósuló beruházás révén, Móron megtörténik a kórház teljes körű felújítása, a rendelőintézet területén közforgalmi gyógyszertár nyílik, korszerű egynapos sebészeti részleget alakítanak ki és új mentőállomást építenek fel. A nappali kórházi, egynapos sebészeti és kúraszerű ellátások bevezetése lehetővé teszi majd a betegek otthoni környezetben való gyógyulását, egyben biztosítja az intézmény költséghatékony működését.

A megújuló intézmény korszerű orvosi műszerekkel, valamint a betegek hatékony tájékoztatását és ellátását támogató informatikai eszközökkel szerelik fel. A fejlesztéseknek köszönhetően olyan, a kor követelményeinek megfelelő, emelt szintű járóbeteg-szakellátó központ jön létre, amely Mór város és az ellátási körzetébe tartozó szomszédos települések 35 ezer lakója számára nyújt kiemelt szolgáltatást.

A járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése országszerte azt a célt szolgálja, hogy azokon a településeken is biztosítsa a megfelelő egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközöket, szolgáltatásokat, ahol erre korábban nem volt lehetőség. 2007 és 2013 között egészségügyi célú fejlesztésre és támogatásra 481 milliárd forintot használhat fel Magyarország. Ebből csaknem 31 milliárd forint uniós és kormányzati forrás jut a korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozására.

Mór településen eddig 50 alkalommal pályáztak sikeresen az első Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira, a projektek összesen csaknem 3,5 milliárd forinttámogatásban részesültek ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!