ZETApress

hírportál

SM betegekért futottak

Több százan, az ország minden részéből érkeztek Esztergomba, hogy egy jótékonysági futóversenyen fejezzék ki támogatásukat a gyógyíthatatlan sclerosis multiplex betegséggel élők iránt ? tudatta Deli Mónika, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány sajtóreferense.

Érintett betegek, családtagok, valamint őket támogató amatőr és profi sportolók egyaránt indultak a Duna-parton megrendezett jótékonysági futóversenyen Esztergomban. Külön futamot indítottak gyerekeknek, majd az 1 kilométeres gyaloglókört a mozgáskorlátozott betegek egy része is teljesítette. Az 5 és 10 kilométeres versenyben is vettek részt jó állapotban lévő SM betegek, de e távokon a többséget az érintettekkel szolidaritást vállaló egészséges indulók adták. A rendezvény célja az adománygyűjtés mellett azt volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a közelgő május 30-i SM Világnapra, hogy országszerte jobban odafigyeljenek az SM betegség által érintett emberekre és családokra.

? Nem tudni milyen sors vár egy betegre a sclerosis multiplex diagnózist követően. A betegek egy részének nagyon gyorsan romlik az állapota, mások akár évtizedeken át képesek dolgozni is a betegség mellett. A betegség tünetei, súlyossága és kilátásai azon múlnak, hogy az agynak és az idegrendszernek melyik részei, milyen mértékben és milyen gyorsan károsodnak ? magyarázta Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány (MSMBA) elnöke. A betegség általában a húszas-harmincas életévekben jelentkezik, okát még ma sem ismerik, megelőzni és meggyógyítani sem tudják. A jelenleg elérhető gyógyszerek a betegség kordában tartását, az állapotrosszabbodás megelőzését, az életminőség minél tovább való megőrzését szolgálják.

Szóljon hozzá!