ZETApress

hírportál

Rendészek sporttal az egészségünkért

Magyar Rendészeti SportszövetségA Magyar Rendészeti Sportszövetség (MRS) közreműködésével három évig tartó, prevenciós célú szabadidős sport-programsorozat indul Magyarország Észak-alföldi és Közép-dunántúli Régiójában: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyékben.

A program célja a szabadidősport tevékenységek elterjesztése, hozzáférés javítása a hátrányos helyzetű célcsoportok számára és a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében két kevésbé fejlett régióban ? hangzott el a délelőtti projektindító sajtótájékoztatón a Vágóhíd utcai rendészeti objektumban. Az MRS 24 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek állományának és azok családtagjainak mára már 28 tagegyesületben történő szabadidős- és versenysport tevékenységét koordinálja. A tagegyesületekben ötven különböző sportágban 117 szakosztály működik, ahol közel hatezer fő sportol.

A sportról szóló 2004. évi I. törvény alapján a test művelését, a sportot, a nemzet alapértékének, kívánatos célnak tekinti. A nemzet értékei között tartja számon a sport által elért eredményeket, és elismeri a sport egyént és közösséget erősítő értékeit. A sport legelőbb is a lelki egészség alapja, amely hozzátartozik az egészséges nemzet, az egészségét megőrizni akaró polgár értékrendjéhez. Erősíti a közösség tagjainak egymáshoz tartozását, miként az egyén testi és lelki egészségét.

Vincze P. Márton, az MRS ügyvezető elnöke elmondta, hogy tavaly nyertek egy három évre szóló 350 millió forintos európai uniós pályázaton, mely által tömegeket szeretnének megmozgatni a szövetség profiljába tartozó sportágakban, úszásban, kerékpározásban, gyaloglásban. Kérdésemre hozzátette, hogy a nyílt vízi úszást a Balatonban tervezik, míg a városi futóversenyeken a budapestiekhez hasonlóan az épek mellett kerekesszékes versenyzők is indulgatnak. Az eszközvásárlások keretében kerékpárokat nem szereznek be, mindenki a saját járművével induljon! Se sí-, se lovastúrákat nem terveznek főleg biztonsági okokból. A két régiót előzetes tanulmányozás alapján választották ki aszerint, mennyire aktív sportszervezők működnek a térségben, illetve hol van a legnagyobb szükség a segítségre, vagyis hova kell elvinni a mozgást, a sportot, mert az emberek nem tudják megfizetni a sporteszközöket, nem hallottak mobil fitneszparkról ? fogalmazott Vincze P. Márton.

Stocker Miklós, az EMMI sportkapcsolati fő-osztályvezetője arról beszélt, hogy Magyarországon a várható élettartam nem túl magas, az Európai Unió országaihoz viszonyítva pedig még rosszabb a helyzet. Ez a program azért különösen hasznos, mert az egészségfejlesztő sportágakat népszerűsíti a hátrányos régiókban! ? emelte ki. Elhangzott, hogy a két régióban 36 hónap alatt 10 és 11 sporteseményt, valamint 3-3 fórumot szerveznek, hogy az érdeklődők a mozgás mellett tájékoztató jellegű előadásokat is hallhassanak. Külön figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre, akik számára speciális mozgásformákat alakítanak ki. A program során legalább 15 ezer ember megmozgatása a cél, az eseményeken a részvétel ingyenes lesz. Az első rendezvény egy októberi gyalogtúra lesz észak-alföldön, míg a légpuska-lövészetet jövőre tervezik.

Szóljon hozzá!