ZETApress

hírportál

Tavaszi Rákgyógyítás

Rákgyógyítás 2018. tavaszÖröklődés és daganatok: génekbe kódolt kockázat? ? A legújabb Rákgyógyítás foglalkozik az életkor és a terápiás tervek összefüggéseivel, valamint az egyre nagyobb forgalmat bonyolító portál tapasztalatai alapján áttekintést ad a betegek és hozzátartozók internethasználati szokásainak változásáról is.

A daganatok örökölhetőségéről, a kezelések mellékhatásaként megjelenő hányinger és fáradékonyság csökkentéséről, az életkor és a terápiák összefüggéseiről, a végstádiumú betegek ellátásában a környezet meghatározó szerepéről, a betegek internetes tájékozódásáról is többet fog tudni, aki kézbe veszi a Rákgyógyítás Magazin 2018. tavaszi lapszámát.

A rosszindulatú daganatoknak csak töredékében mutatható ki egyértelműen, hogy a betegséget öröklött genetikai hiba okozza, ám az ilyen tumorok általában jóval fiatalabb életkorban jelennek meg. A BRCA1 és BRCA2 génhiba ismerete egyes rákbetegségekben ? például emlőrákban, petefészekrákban ? módosíthatja a műtéti vagy gyógyszeres kezelési tervet, valamint kihathat a beteg hozzátartozóira vonatkozó szűrési javaslatokra is.

Egyik leggyakoribb és a betegek számára leggyötrőbb mellékhatás a hányinger, a hányás. Erőssége, tartóssága függ a kezelés típusától, de a beteg aktuális fizikai és lelki állapotától is: a Rákgyógyítás Magazin összefoglalja mit tehet a kezelőorvos és a beteg a hányinger ellen, valamint miben tudnak segíteni a pszichológiai módszerek. Szintén számos kiváltó oka lehet a betegség és a kezelések idején állandósuló fáradékonyságnak. Amint a lap rávilágít, ki kell vizsgálni, hogy az erőtlenség mennyiben a betegség tünete, mennyiben mellékhatás vagy szövődmény, s amennyire lehet, mihamarabb meg kell szüntetni a kiváltó okokat.

Budapesten és Nyíregyházán is előrelépés történt a végstádiumú betegeket gondozó hospice ellátásban. A lap egyrészt beszámol a fejlesztésekről, másrészt riportot közöl azokról az önkéntesekről, akik több mint húszan összefogva vállalták, hogy egyedi festményekkel teszik egyedivé a Dél-pesti Centrumkórház (korábban Egyesített Szent István és Szent László Kórház) onkológiájának megújult hospice részlegét. Amint a lapnak nyilatkozó pszichológus szakértő is megerősíti, a környezet kihat a betegek állapotára is. Az emberi méltóság megőrzésének kulcsa a fájdalomcsillapítás és a gondos ápolás, de a méltósághoz méltó környezet is kell, amely azt üzeni a kórházban lévőknek: betegen is értékes vagy!

Rákgyógyítás logóA Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes ? a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő ? Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, posta-kész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető az interneten és a Facebook-oldalon is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Szóljon hozzá!