ZETApress

hírportál

Megújult a dél-pesti SBO

SBO-átadás Dél-PestenMa délelőtt átadták a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 125 millió forintból felújított Sürgősségi Betegellátó Osztályát. A kormányzati támogatással, az Egészséges Budapest Program (EBP) forrásából megújított részleg mindenben megfelel a modern betegellátás feltételeinek ? hallhattuk.

Cserháti Péter, a kórház-fejlesztésekért felelős miniszteri biztos kiemelte, ez az első elkészült beruházás az Egészséges Budapest Programban. A másfél milliárd forintértékben folyamatban vannak azok a közbeszerzési eljárások, amelyek révén korszerűsödik a kórház orvosi műszerparkja, valamint 1,7 milliárd forint értékben újulhat meg a Csepeli Telephely. A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy az EBP-n belül a járóbeteg-szakrendelőket érintő fejlesztésből is részesül a kórház, ebből az intézményre jutó forrás szintén 1,7 milliárd forint. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház összességében 30 milliárd forintból újulhat meg az EBP keretében ? emelte ki.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 2010 előtti kormányok csaknem 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, aminek megszenvedői a Budapesti és Pest megyei kórházak voltak. Az előző uniós ciklusban a központi régió nem juthatott fejlesztési forráshoz, azonban a vidéki kórházak 500 milliárd forintból újulhattak meg. A magyar gazdaság jó teljesítménye viszont lehetővé tette, hogy a kormány elindítsa az Egészséges Budapest Programot, amely az elkövetkező években 700 milliárd forintot biztosít az egészségügyi intézményfejlesztésekre ? emelte ki a kormánypárti politikus. Jelezte ugyanakkor, hogy ezt a pénzt ki lehet dobni az ablakon, ha másra, például bevándorlókra kellene fordítania az országnak. ? Súlyos kérdésről van szó, és az ország következő néhány tíz évében vagy az egészségügyre és oktatásra lesz forrás, vagy másra! ? fogalmazott.

Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház sürgősségi betegellátó osztályának fejlesztése már indokolt volt. A munkálatok során az osztály területe 150 négyzetméterrel bővült, összesen 600 négyzetmétert korszerűsítettek. Átalakították a mentőbejárót, leválasztva a járóbeteg-bejárótól, új váróhelyiséget, vizsgálót és betegmegfigyelőt alakítottak ki, lecserélték vagy korszerűsítették a klíma- és szellőzőberendezéseket is.

Ralovich Zsolt, a kórház főigazgató-főorvosa elmondta, a sürgősségi betegellátás az átalakítás alatt is folyamatos volt az intézményben, a januárban kezdődött és most befejezett munkálatok alatt 4318 esetet láttak el. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 1778 ággyal az egyik legnagyobb ellátási területű intézmény, és több szakmában a legmagasabb szintű ellátást nyújtja. A kórház négy telephelyen 45 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente.

Szóljon hozzá!