ZETApress

hírportál

Új gumik a vérszállítóknak

Gumiabroncsokkal segíti a vérszállítást a Bridgestone. Téli és nyári gumikat adományozott a Semmelweis Egyetem vérszállítóinak a vállalat. Évente közel tízezer sürgősségi, valamint ugyanennyi körjárati szállítás biztosítását segíti a Bridgestone, amely gumiabroncs szetteket adományozott az SE öt autóból álló vérszállító flottájának zavartalan üzemeltetéséhez.

Az egyetem vérszállító egységének autói végzik a létfontosságú vérkészítmények és laboratóriumi vérminták folyamatos szállítását Budapesten, a központi vérellátó, valamint a legnagyobb kórházak és klinikák között, amely munka során a flotta járművei naponta 150-200, évente pedig akár 80 ezer km-t is megtesznek. A Semmelweis Egyetem vérszállító autói állandó mozgásban vannak, és folyamatosan az utakat róják. Az 5 autóból álló budapesti vérszállító flotta két járműve az év minden napján 24 órás állandó szolgálatot teljesít, további három gépkocsi pedig folyamatosan készenlétben áll, illetve karbantartják az egység munkatársai ? tudatta Tölgyi Krisztina.

Életet menthet a zavartalan vérszállítás, mely egy összetett logisztikai folyamat, amelynek során a kocsik körjárati és sürgősségi feladatokat látnak el. A körjáratok során a klinikák előre tervezett vérigényei kerülnek kielégítésre oly módon, hogy a járati időpontokra levett és előkészített vérmintákat összegyűjtik, majd az Országos Vérellátó Szolgálat központjába szállítják. Onnan vissza-fuvarban a korábban kijuttatott mintákból vérválasztás útján előállított vérkészítményeket, valamint a vizsgálatra küldött vérminták leleteit visszaszállítják a rendelő klinikákra. Sürgősségi vérszállítást klinikai szakdolgozói megrendelésre, körjáraton kívül eső időszakban, vagy valós sürgősség esetén, de mindenképpen orvosszakmai döntés alapján végeznek a flotta autói, megkülönböztető jelzést használva járművenként naponta akár 30-35 alkalommal.

Extrém igénybevétel

Az állandó szolgálat és a nagy futásteljesítmény komoly megterhelést jelent a flotta autói és az azokon lévő abroncsok számára. A sürgősségi szállítást végző gépjárművek ráadásul a villamossíneken is haladhatnak, ami fokozott igénybevételnek teszi ki a gumikat, amelyek ennek következtében mindössze 2 szezon alatt elhasználódnak. ? Vállalatunk örömmel támogatja a Semmelweis Egyetem vérszállítóinak nélkülözhetetlen munkáját, akik a háttérből, nap mint nap segítik az orvosokat emberi életek ezreinek megmentésében ? mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. ? Bízunk benne, hogy támogatásunkkal, új abroncsaink révén egy kicsit most mi is segíthetünk ebben a pótolhatatlan munkában! ? tette hozzá az igazgatónő.

Budapesten a vérszállításhoz kötődő feladatokat a Semmelweis Egyetem Szolgáltatási Igazgatóságának Logisztikai Osztálya látja el. Az Osztály munkatársai Budán a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkas-sebészeti Klinikára és a Pulmonológiai Klinikára szállítanak vért. Pesten az I. és a II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikát, az I. és a II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, az Urológiai Klinikát, az I. Számú Sebészeti Klinikát, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát, az Ortopédiai Klinikát, a Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, a Sürgősségi Betegellátó Osztályt, valamint az I. és II. Számú Belgyógyászati Klinikát látják el vérrel és vérkészítményekkel.

? A vérellátás folyamatosságának biztosítása érdekében autóinknak kifogástalan műszaki állapotban kell lenniük, amiben fontos szerepet játszanak a gumiabroncsok is. Éppen ezért nagyon örülünk a Bridgestone felajánlásának, hiszen ez óriási segítséget jelent a mindennapi tevékenységünk során ? mondta Takács Zoltán, az SE Szolgáltatási Igazgatóságának logisztikai osztályvezetője.

Máshol is abroncsokkal segíti a közösségeket a Bridgestone. Társadalmi felelősségvállalási tevékenysége részeként rendszeresen támogat termékeivel, illetve anyagiakkal is különböző köz- és társadalmi feladatokat ellátó intézményeket és szervezeteket. A vállalat folyamatosan támogatja abronccsal az autópályákon és főutak mentén szolgálatot teljesítő mentőmotorosokat, illetve a közelmúltban a tatabányai tűzoltóságnak is adományozott abroncsot.

Szóljon hozzá!