ZETApress

hírportál

GE Healthcare az olimpián

A GE Healthcare magyar és amerikai szoftvermérnökei készítették a Téli Olimpiai Játékok analitikai menedzsment rendszerét ? tudatta Tölgyi Kriszta, Premier Next Communications.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal közösen fejlesztett digitális analitikai rendszer lehetővé teszi, hogy az orvosok és egészségügyi szakemberek valós idejű információkat kapjanak a versenyzők egészségi állapotával, sérüléseivel és esetleges várható betegségeivel kapcsolatban. A rendszert a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokon is használja majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Az alkalmazás olyan értékes információkat tesz elérhetővé egy helyen és felületen, mint például a sportoló sérüléseinek és betegségének adatai, a helyszín adatai, az alkalmazott sport- és edzési- eljárások. A felhőben tárolt információk alapján a Játékok egészségügyi személyzete átfogó képet kaphat a sportolók egészségi állapotáról, és gyors döntéseket hozhat a szükséges beavatkozás, vagy kezelés módjáról. Az alkalmazás célja továbbá, hogy az adatok elemzésének segítségével javítsa az olimpiai játékok biztonságát és segítse a résztvevők egészségének megőrzését.

A GE Athlete Management Solution (AMS ? Sportorvosi Management Rendszer) többféle információt gyűjt össze és tesz elérhetővé, beleértve a sportolók vizsgálati eredményeit és diagnózisát, a képalkotó vizsgálatok (röntgen, MRI, stb.) eredményét, élettani információkat, sporteseményekkel kapcsolatos adatokat és a helyszínek adatait. Az alkalmazás mindezek alapján valós idejű elemzéseket biztosít, amelyek segítségével az egészségügyi dolgozók, személyre szabott kezelést nyújthatnak a sportolók részére, valamint beazonosíthatják az esetleges sérülések és betegségek tendenciáit és okait a Játékok alatt. Az alkalmazás jelzi például azokat a helyszíneket és veszélyforrásokat, ahol kiugró számban fordulnak elő sérülések, vagy tömegesen fordulnak elő betegségek egy meghatározott helyen és eseményen. A felhőalapú szolgáltatás megfelelő biztonsági ellenőrző eszközökkel van ellátva, és lehetővé teszi az orvosok számára az adatokhoz való internetes hozzáférést bárhol és bármikor ? függetlenül attól, hogy a rendelőintézetben, a helyi kórházban, vagy éppen a szállodai szobájukban vannak-e.

? A digitalizáció révén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja az, hogy megakadályozza a világszínvonalú sportolók sérülését a világeseményeken ? mondta dr. Richard Budgett, a NOB orvosi és tudományos igazgatója. ? A nyári és téli olimpiai játékokon 40 sportág képviselteti magát, és minden sportoló egyedülálló egészségügyi felügyeletet és gondoskodást igényel. Az AMS olyan információkat nyújt az egészségügyi személyzet részére, amelyek segítségével testre szabható a kezelés, így az olimpikonok a legjobb formájukban versenyezhetnek ? tette hozzá.

A magyar és amerikai IT szakemberek által fejlesztett digitális megoldás tükrözi a GE Healthcare elkötelezettségét a testre szabott egészségügy fejlesztése iránt, a betegellátás holisztikus megközelítésével, amely magában foglalja az orvosi diagnosztikát, a kezelést és a monitorozást is. Ezáltal a megfelelő időben, a megfelelő döntések és intézkedések születhetnek meg minden egyes beteg számára. Az alkalmazás figyelembe veszi az eltéréseket a sportoló kórtörténetében, edzés-környezetében és sportágában.

A rendszer többnyelvű, így a különböző országokban dolgozó orvosok az anyanyelvükön dolgozhatnak és működhetnek együtt más orvosokkal. A rendszer az angol, a francia, az arab, az orosz, a kínai, a japán, a német, a spanyol és a koreai nyelvet is támogatja. A Sportorvosi Management Rendszerben használt kifejezéseket és adatokat anyanyelvi lektorok szerkesztették és validálták. A digitális rendszer magában foglalja az orvosi rendelvényre beszerezhető gyógyszerek listáját is.

? Az alkalmazás összes funkciója azt a célt szolgálja, hogy információt biztosítson a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az egészségügyi személyzet részére, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban legyenek képesek kezelni a sérüléseket és a betegségeket, annak érdekében, hogy a sportolók a lehető legjobb teljesítményüket érjék el és a lehető legjobb élményt nyújtsák a nézők számára ? mondta Ferik Attila, a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója, a magyar fejlesztőcsapat vezetője.

A rendszer alkalmazását már elsajátították az Amerikai Egyesült Államok Közegészségügyi Ellenőrzési Központ, a Koreai Közegészségügyi Ellenőrzési és Megelőzési Központ, valamint az Egyesült Királyság Közegészségügyi Ellenőrző és Fertőző Betegségek Felügyeleti Központ képviselői és munkatársai is, akik a Játékok során ezt használják majd a sportolók egészségügyi monitorozásához és irányításához.

A GE Healthcare-ről

A GE Healthcare gyökeresen alakítja át a technológiákat és a szolgáltatásokat annak érdekében, hogy a magasabb minőségű és megfizethető egészségügy iránt megnövekedett igényt szerte a világon kielégítse. A GE Healthcare egészségügyi szakemberek részére biztosít megoldásokat az orvosi képalkotó programoktól, informatikai és szoftver megoldásoktól, beteg felügyeleti rendszerektől kezdve a diagnosztikán, gyógyszer-kutatásokon át, egészen a biotechnológiai gyártási technológiákig, hogy azok kiváló egészségügyi szolgáltatást nyújthassanak betegeiknek.

Szóljon hozzá!