ZETApress

hírportál

Óvd, akit szeretsz!

Tartsd távol az influenzát! Idén is elindult a hagyományos influenzaellenes kampány. Az országos nép-egészségügyi kampány részeként az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára és az OKI főigazgató-helyettese a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartott sajtótájékoztatót Óvd, akit szeretsz! Tartsd távol az influenzát! címmel.

A kormány képviselői a helyszín-választással azt kívánták hangsúlyozni, hogy a MÁV és a hozzá hasonló állami nagyvállalatok fontos szerepet játszanak a különféle járványhelyzetek kialakulásának megelőzésében, és az ezzel kapcsolatos általános tájékoztatásban is. Az EMMI a szokásoknak megfelelően már tavaly decemberben elindított egy tájékoztatási akciót a leginkább veszélyeztetett célcsoportok számára az ingyenes influenza elleni védőoltás szükségességéről. Ezt egészíti ki a jelenlegi járványhelyzetben az általános lakossági tájékoztatást szolgáló nép-egészségügyi kampány.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a kampány részeként megtartott délelőtti sajtótájékoztató fókuszába helyezte, hogy a 2012 óta rendszeresen megtartott, immár hagyományosnak mondható akciónak 2018-ban is fontos résztvevői azok az állami nagyvállalatok, amelyek szolgáltatásaikkal nagy tömegeket érintenek közvetlenül. Ezek a társaságok működésükkel jelentős hatást gyakorolhatnak nem csupán a pandémiás helyzetek alakulására, hanem a lakosság hatékony felvilágosítására is a járványokkal kapcsolatban.

Ilyen vállalatok többek között a MÁV, a Posta vagy a nagy forgalmú lottózók százait üzemeltető Szerencsejáték Zrt. is, valamint a legnagyobb busztársaságok: az MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt, a Biokom Nonprofit Kft. (Pécsi Mobilitási Központ), a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt, az ÉNYKK Zrt. ? Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt, a DAKK Zrt. ? DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt, a DDKK Zrt. ? Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt, valamint az ÉMKK ? Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. A lakosság tájékoztatásához ezen kívül csatlakozott még a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Külön öröm, hogy minden évben hazai kis és közepes vállalatok, valamint multinacionális cégek is csatlakoznak kommunikációs felületeikkel a társadalmi célú kampányhoz: a BENU Magyarország Zrt, a SPAR Magyarország Kft, a VIWA Product Europa Kft. és az AroMax Zrt. is. ? Fontos, hogy a lakosság minél gyakrabban találkozzon a napi többszöri kézmosás, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe történő tüsszentés, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás és az otthoni környezet fokozottabb tisztításának üzeneteivel! Ezeket a mondatokat idén ötezer plakáton a közlekedési vállalatok lakossági tájékoztató felületein, így a MÁV, a HÉV és a volántársaságok járművein és megállóiban is lehet majd olvasni országosan, és napi szinten frissülő információkat és tartalmakat lehet olvasni az antsz.hu és az influenzablog.hu weboldalakon is ? tájékoztatta a sajtó képviselőit az államtitkár.

Homolya Róbert beszámolt arról is, hogy nemcsak a lakosságot, de saját kollégáikat is minden eszközzel óvják a fertőzésveszélytől, és ennek érdekében az NFM által felügyelt és működtetett kiemelt közszolgáltatásokat végző állami vállalatoknál ingyenes influenza elleni oltóanyagot és a téli időszakhoz kapcsolódó kiegészítő felszereléseket bocsátottak a dolgozók rendelkezésére. Emellett az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy ma dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elrendelte a lakossági ügyfeleket érintő közszolgáltatóknál és a közlekedési vállalatoknál a napi többszöri, fokozott takarítást és fertőtlenítést.

? Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy munkatársaink egészségével foglalkozzunk, de az állampolgárokat is arra kérjük, hogy fokozottabban legyenek tekintettel egymásra az influenzajárvány idején! ? mondta az államtitkár és mindenkit arra kért, hogy vegye komolyan az influenza járvány megelőzésével kapcsolatos egyszerű lépéseket! ? Nemcsak azért fontos ez, mert a betegségből való felépülés két hétig is elhúzódhat, ami egy járvány esetén akár a nemzetgazdaság szempontjából is egy érzékelhető jelenség, hanem azért is, mert valóban egyszerű lépésekkel óvhatjuk meg családunkat és szeretteinket és a velünk közösségben élő emberek egészségét ? emlékeztetett Homolya Róbert.

Dr. Szabó Enikő, az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa elmondta, hogy 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre a betegség miatt leginkább veszélyeztetett célcsoportok számára, például a 60 éven felüliek, a krónikus betegségben szenvedők és a várandós nők számára. Idén először a közoktatásban dolgozók is térítésmentesen vehették igénybe a védőoltást, ezzel is segítve a járvány terjedésének lassítását. A sajtótájékoztatót követően azt is bemutatták, hogyan takarítanak ki egy vonatot.

Szóljon hozzá!