ZETApress

hírportál

Szép-korúak diagnosztizálása

SzívdiagnosztikaSzívdiagnosztikai szolgáltatással bővül az Idős-ügyi Infokommunikációs Program. Februártól új eszköz egészíti ki a szép-korúak életminőségét javító programot ? jelentették be délután a füzesabonyi Polgármesteri Hivatalban.

Az Idős-ügyi Infokommunikációs Program az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszál, országszerte ötezer fő számára biztosít laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. Februártól új egészségügyi szolgáltatással bővül a program, amelynek keretében a rászorultak között 110 darab hordozható szívdiagnosztikai eszközt osztanak ki. ? Az idősek a szűréseket mostantól otthonukban önállóan elvégezhetik. Az új eszköz nagyban hozzájárul a program főbb céljainak megvalósításához: az életminőség javításához, a családtagok, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez ? mondta el Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos.

A magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszköz intelligens algoritmus segítségével mutatja ki a szív működésének rendellenességeit, a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel. A jelentések okos-készüléken, egészségügyi naplóban tárolódnak. ? Magyarország egy többgenerációs otthon, ahol jól tud együtt élni és dolgozni fiatal és idős. Hazánkban több, mint kétmillió nyugdíjas honfitársunk él, köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik. Az erkölcsi mellet fontos az anyagi megbecsülés is, ezért kaptak a nyugdíjasok nyugdíj-prémiumot, ezért őriztük meg a nyugdíjak vásárlóértékét. Tavaly óta alapíthatnak nyugdíjas szövetkezetet is ? emelte ki Nyitrai Zsolt, Füzesabony és térsége országgyűlési képviselője.

A szívdiagnosztikai készüléknek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik az idősek szűrése, a szívbetegek azonosítása, állapotuk nyomon követése. A mobil szívdiagnosztikai eszközök a programban kialakított diszpécserközpontokba kerülnek, ahonnan köz-foglalkoztatottak segítségével jutnak el az idősekhez. Az érintett egészségi állapotának felmérését követően probléma esetén tájékoztatni tudja háziorvosát ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!