ZETApress

hírportál

A molekulától a lélekig

Molekulától a lélekig, fejlődés a pszichiátriábanJanuár 24-től 27-ig Debrecenben rendezi meg a Magyar Pszichiátriai Társaság négyévente megtartott Nemzeti Kongresszusát, aminek a fő témája ezúttal a fejlődés. A konferenciára közel 1300 résztvevőt várnak a szervezők nemcsak Magyarországról és a szomszéd országokból, hanem a világ minden tájáról érkeznek neves előadók.

Holnaptól szombatig Debrecenben rendezi meg a Magyar Pszichiátriai Társaság négyévente megtartott nemzeti kongresszusát ? tudtuk meg délelőtt a Hűvösvölgyi úti sajtótájékoztatón. Napjainkban a mentális zavarok gyakorisága soha korábban nem látott módon emelkedik. A WHO adatai alapján 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2%-át világszerte a mentális zavarok okozták. A depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4%-kal nőtt, ma Magyarországon ez a tartós munkaképesség csökkenés harmadik leggyakoribb oka.

A mentális zavarok gazdasági időzített bombát is jelentenek: csak a depresszió az európai GDP 1%-át emészti fel, a költségek 88%-a mentális zavar miatti termelékenység-csökkenésből adódó gazdasági veszteség, és nem pedig egészségügyi költség. A mentális zavarok tehát óriási egészségügyi terhet jelentenek. Növelik a testi társbetegségek költségeit, ugyanakkor rontják ezek gyógyulási esélyeit, testi betegség és mentális zavar együttes fennállása esetén a halálozás megnő. A nagyszámú mentális zavarral küzdő beteg az egészségügy szinte minden színterén megfordul. Az ellátási kapacitás növelése mellett nagyon fontos volna a megelőzés, a preventív mentálhigiéné megerősítése.

A kihívásokra a pszichiátria folyamatosan keresi a válaszokat. A figyelem a gyermek- és serdülőkor felé fordul, hiszen a mentális zavarok legalább 70%-a ekkor kezdődik, még akkor is, ha a tünetek csak felnőttkorban jelennek meg. Ezért lett az idei kongresszus fő témája a fejlődés. De a fejlődés más aspektusból is fontos: a modern orvosi képalkotó eljárások és pszichológiai vizsgáló módszerek fejlődésének eredményeként, a nem túl távoli jövőben, sok tekintetben olyan egzakt diagnosztikus eszközökkel rendelkeznek majd a pszichiáterek, mint a társ-orvostudományok.

Mindezek miatt nagyon fontos az is, hogy a pszichiátria éppen úgy hozzáférjen a modern diagnosztikus eszközökhöz (megfelelő képalkotókhoz és laborháttérhez), mint bármelyik más orvosi szakma, ráadásul az akut pszichiátriai ellátás során sok esetben nagyon szoros együttműködés szükséges a társszakmákkal. Ez a szoros együttműködés, és egymás munkájának jobb megismerése növeli pszichiátria elfogadottságát is, amely egyrészt azért fontos, hogy a pszichiátriai betegség stigmája csökkenjen, másrészt pedig a test és lélek nem választható ketté, és ezért a testi betegségekhez is gyakran társulnak pszichiátriai zavarok.

A korszerű akut pszichiátriai ellátás modern orvosi környezetben, szigorúan betartott minimum-feltételek mellett tud csak színvonalasan működni. Nagyon fontos, hogy az igazán súlyos akut betegek megfelelő kezelésére elég idő álljon rendelkezésre a pszichiátriai osztályokon. Az ilyenkor befektetett idő- és ágyráfordítás sokszorosan megtérül, mert csökkenti a későbbi kórházi felvételek számát.

A krónikus mentális zavarokban pedig lényeges a közösségi megközelítés, amely a beteget saját környezetében igyekszik kezelni, és egyenrangú figyelmet szentel a betegek pszichológiai támogatására, a tanulásra és készségfejlesztésre, illetve a betegek esélyegyenlőségére is. Magyarországon egyedülálló lehetőség van a közösségi ellátás fejlesztésére, hiszen a pszichiátriai gondozók rendszere (más országokkal ellentétben) már régóta fennáll. A gondozók azonban finanszírozási nehézségekkel küzdenek, és emiatt a bennük rejlő páratlan gyógyítási lehetőségeknek csak egy töredékét tudják biztosítani ? nagyon fontos feladat a jövőben a gondozók megfelelő finanszírozásának biztosítása. Ez talán segítséget jelent a szakemberek vészes elvándorlásának megakadályozásában is: a szakma ma súlyos orvos és szakdolgozó-hiánnyal küzd.

A nehézségek mellett a magyar pszichiátria sikereket is fel tud mutatni. Jelentősen csökkent Magyarországon az öngyilkosságok gyakorisága. A Magyar Pszichiátriai Társaság kiemelten fontosnak tartja, azt is, hogy a sikerek, a pszichiátriai jó gyakorlatok és a kutatási eredmények közérthető formában minél több emberhez eljussanak ? reményeink szerint ezek így széles körű társadalmi összefogással hamarabb kerülhetnek be a gyakorlatba is!

Szóljon hozzá!