ZETApress

hírportál

Legyőzték a rákot

Tari Katalin ? Mihalicz Csilla: Akinek kétszer kelt fel a nap… című dokumentumregénye a minap jelent meg a Kossuth Könyvkiadó gondozásában. Bemutatója tegnap 17:30-kor volt az Örkény István Könyvesboltban, a Szent István körút 26-ban.

A könyvbemutatón részt vett dr. Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója; dr. Bánki Endre betegjogi szakember, a cég operatív igazgatója; Bernáth Gusztávné Tari Katalin, a könyv főszereplője és társszerzője; Mihalicz Csilla újságíró, a könyv írója és Molnár Gabriella, a könyv szerkesztője, a beszélgetés vezetője. Fotóink: Galgóczi Németh Kristóf felvételei.

Manapság a rák az egyik legrettegettebb betegség. Aki meghallja, hogy daganata van, és műtétre, kemoterápiára van szükség, úgy érzi magát, mint akinek a halálos ítéletét mondták ki. Bernáth Gusztávné Tari Katalin is így érezte, amikor kiderült, tüdődaganata van, agyi-, nyirok- és csontáttéttel. De aztán a második gondolata az volt, hogy meg akar gyógyulni. Mindenképpen.

Tari Katalin fulladásos panaszokkal került kórházba 2012-ben, tüdődaganatot találtak nála. A CT-vizsgálat nyirokcsomó-áttétet jelzett, majd az MR kimutatta az agyi áttétet is. A Mátrai Gyógyintézetben elkezdődött a kemoterápia, majd Debrecenben a sugárkezelés. Dr Urbán László a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója, Katalin kezelőorvosa elküldte a szövetmintákat az Oncompass Medicine-be, hogy állapítsák meg, milyen génhiba okozza a daganatos elváltozásokat. Az cég a molekuláris diagnosztika segítségével megtalálta a hibás gént, sőt terápiás lehetőséget is kerestek Katalinnak. Az Oncompass Medicine egyik legfontosabb küldetése, hogy a magyar betegek számára is hozzáférhetővé tegye azt a személyre szabott, célzott terápiát, amely a tudomány mai állása szerint elérhető, bárhol legyen is az a világban.

Katalinnak az Oncompass Medicine Spanyolországban, Malagában találta meg a szükséges terápiát: egy klinikai program keretében kapja azóta is a hatóanyagot. A terápia sikeres, Katalin már 4 éve él daganatmentesen. Könyvének célja, hogy minél több embernek legyen információja a daganatos betegségekről és legyen bátorsága őt követni az úton, vállalva akár egy kutatói programban levő hatóanyag terápiáját is. A dokumentumregényben Katalin nemcsak arról beszél Mihalicz Csilla újságírónak, hogy milyen nehézségekkel találkozik, aki a nyomába lép, de arról is, hogy mit jelent egy krónikus daganatos betegség viselése és hogy miben segített neki az Oncompass Medicine.

? Az orvostudomány csodálatos sikerei, az emberi genom megismerése, a molekuláris diagnosztikai módszerek és a célzott gyógyszerek mit sem érnek, ha nincsenek olyan betegek, mint Kati, akik használják ezeket a lehetőségeket. A betegek a főszereplők, akiknek mi orvosok, kutatók csak eszközöket tudunk adni a harchoz ? mondta dr. Peták István molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

? A daganatos sejtek önálló életet élnek, a szervezettől függetlenül, önálló programot hoznak létre maguknak, és mindent megtesznek azért, hogy a gazdaszervezetet elpusztítsák. Ilyenkor a saját szervezetünk támad meg minket, és föl kell venni vele a harcot. Az életért harcolni kell. Kati harcolt és harcol ma is. Ha a gyógyszert szedi tovább, és ezt az állapotot tudja tartani a szervezete, akkor az ő gyógyulása olyan példamutató, amely másokat is inspirálhat ? mondta dr. Urbán László onkológus a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója.

? Tari Katalinnal együtt én is azon szerencsések csoportjába tartozom, akik gyógyultként tekinthetnek magukra egy sokszor halálos kimenetelű betegség legyőzése után. Egyvalami azonban biztosan nélkülözhetetlen a gyógyuláshoz. A bizalommal teli orvos-beteg kapcsolat, amelynek köszönhetően a beteg nemcsak hitet, de létfontosságú információkat kap! ? mondta Burger Katalin.

? Fontosnak tartom kiemelni, hogy a gyógyulás nem valami spirituális csoda, hanem az orvostudomány, az eseti menedzselés és a beteg (és családja) együttes munkájának az eredménye. Ez a fő üzenete a könyvnek ? mondta Mihalicz Csilla szerző. ? A gyógyulás számomra: az út. És az úton menni kell. Egész életemben zarándoklatokra jártam ? de ez a leghosszabb. Addig tart, ameddig élek ? mondta Bernáth Gusztávné Tari Katalin társszerző.

Szóljon hozzá!