ZETApress

hírportál

Tagdíj-emelést akar a MOK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) munkája szabályosan folyik, a köztestületnek mintegy 48 ezer tagja van, költségvetése idén megközelítőleg 900 millió forint ? jelentette ki a MOK elnöke délelőtt Terézvárosban.

Éger István közölte, azért tart sajtótájékoztatót, hogy az elmúlt időszakban tényeknek beállított hazugságokra reagáljon. Mint mondta, az elmúlt hetekben elárasztották a médiát valótlanságokkal. Az egyik ilyen valótlan állításként azt jelölte meg, hogy másfél milliárd forintos költségvetése van a MOK-nak. Közölte: akkor lenne esetleg ekkora, ha megvalósulna a tagdíj-emelés. Utalt arra, egyesek arról beszélnek, hogy a kamarai döntéshozó szervek egy törpeminoritás által választattak, és ezért ez az egész hiteltelen. Hangsúlyozta: 2011 után a legszigorúbb kamarai törvény és választási szabályrendszer lépett életbe, és ennek következtében a kamara fennállása óta soha nem látott mértékűen több szavazattal jöttek létre a kamarai testületek 2015-ben, mint korábban.

Éger István kijelentette: a fenti módon megkérdőjelezni a szabályosan és törvényesen megválasztott testületek felelős munkáját sértő, és ezért a tisztességes többség nevében vissza kell utasítania. A kamarai tájékoztatás kapcsán megjelent közlésekről szólva elmondta, a kamara költségvetéséért felelős testület a kamara területi szervezeteinek tanácsa, amelynek tavaszi ülésén részletesen ismertették a MOK gazdasági helyzetét. Ennek folytán ? az újabb kamarai célok elérése érdekében ? már felmerült, hogyan lehetne ehhez forrást teremteni. Tehát ezt akkor már a területi vezetők felvetették ? mutatott rá.

Éger István közölte, ezt követően októberben a tanács ülésén ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy tagdíj-emelési indítványt kell napirendre tűzni a következő országos küldöttgyűlésen. Minden területi szervezetnek az volt a feladata, hogy tájékoztassa a küldöttjeit ? tette hozzá. Amikor az újságírók kérdezhették volna a kamara elnökét, Kunetz Zsombor kamarai tag szólalt fel a tagdíj-bevétel ügyében, mire Éger István közölte, hogy máshol válaszol az újságírók kérdéseire, majd elhagyta a termet.

A MOK elnöke ezt követően az újságíróknak elmondta: szeretnének még több tagszolgáltatást nyújtani, és szombaton várhatóan döntenek a tagdíjról, amelyet 1700 forinttal, 4000 forintra emelnének. Szólt arról is, hogy nagyon durva rágalmazás folyik folyamatosan az utóbbi hónapokban, miszerint a MOK nem tesz semmit a hálapénz felszámolásáért, nem ítéli el. A MOK kezdetektől fogva hálapénz-ellenes, mind a mai napig ? jelentette ki Éger István hozzátéve, a kamara egy megfelelő bérkorrekció esetén készen áll arra, hogy a hálapénz adása és elfogadása egyaránt büntethető legyen. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MOK nem döntéshozó, hanem csak véleményező szerv.

Szóljon hozzá!