ZETApress

hírportál

Figyeljünk szívverésünkre!

Pitvarfibrilláció kezeléseKomoly baj lehet a szabálytalan szívverés hátterében. A szívritmus-zavar leggyakoribb formája a pitvari remegés, azaz pitvarfibrilláció, amelynek olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a szívelégtelenség vagy a stroke, ha nem kezelik megfelelően.

November 20-a és 26-a között a Pitvarfibrilláció Hetén a még nem diagnosztizált pitvarfibrillációval rendelkező személyek kiszűrésének fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek ? tudtuk meg Mákos Rebekától. A megelőzés és az időben történő felismerés szükségességére a hazai statisztikák is rávilágítanak.

A legutóbbi egészségjelentés adatai szerint 2015-ben a halálozások hátterében legnagyobb arányban a keringési rendszer megbetegedései álltak. A nők esetében ez azt jelenti, hogy halálozások 55%-át okozta a keringési rendszer betegsége, míg a férfiaknál ez az arány 45% volt. A problémák gyakran erednek szívritmus-zavarból, valamint annak leggyakoribb formájából, a pitvarfibrillációból. Ilyenkor a szabályos szívverésekért felelős szinusz csomó működése helyett egy, a pitvarokból eredő szabálytalan elektromos tevékenység vezérli a szív-összehúzódásokat. Ezáltal a kamrák szabálytalan ritmusban, az esetek többségében túl gyorsan húzódnak össze.

Hogyan ismerhető fel a pitvarfibrilláció?

Az egyik leggyakoribb tünet a heves, szabálytalan szívdobogás. Ezen kívül utalhat még pitvarfibrillácóra általános fáradtság, a mellkasban jelentkező kalapáló érzés, szédülés, légszomj és szorongás, gyengeség, ájulás és zavartság, izzadás, testmozgás közben fellépő fáradtság, mellkasi fájdalom vagy nyomás. Sajnos vannak azonban olyan esetek, amikor a pitvarfibrilláció tünetmentes, ilyenkor legnagyobb eséllyel az orvosi rutinvizsgálat tudja kimutatni. Nézzük, hogyan kezelhető!

Kardioverzió

A szinusz-ritmus visszaállítását kórházi körülmények között elektromos kardioverzióval végezhetik. Egy rövid vénás altatás során, ellenőrzött nagyságú egyenáramú elektromos impulzust vezetnek át a mellkason megfelelő pozícióba helyezett speciális elektródákon keresztül, ennek hatására a megszűnő ritmuszavar helyett ismét a szabályos, úgynevezett szinuszritmus tud érvényre jutni.

Gyógyszeres terápia

Gyakori, hogy orvosi beavatkozás, kardioverzió helyett gyógyszeres terápiát javasol az orvos. A pitvarfibrilláció típusától függően többféle terápia alkalmazható. Van, amelyikkel a szívfrekenciát csökkentik, van, amelyikkel a rendszertelen szívverést szüntetik meg, illetve van olyan, amely során a vér hígítása a cél. A szájon át szedhető véralvadásgátló készítmények fontos szerepet játszanak a vérrögképződés megakadályozásában, a stroke kialakulásának megelőzésében.

Hogyan csökkenthető a szív-érrendszeri problémák kockázata?

Pitvarfibrilláció esetén különösen ügyelni kell a helyes életmód követésére az egészséges testsúly elérésére és megtartására és a rendszeres testmozgásra, így csökkenthetők a keringési rendszerben fellépő betegségek kockázata. Érdemes olyan diétát követni, amely kevés sót, telített zsírsavat és koleszterint tartalmaz. A koffein és az alkoholfogyasztás egyáltalán nem javasolt, mint ahogyan a dohányzás sem. Emellett tartani kell az orvos által előírt terápiás kezeléseket is. Figyeljen oda a szíve ritmusára és ne adjon esélyt a stroke kialakulásának!

Szóljon hozzá!