ZETApress

hírportál

Ünnepel a Testnevelési Egyetem

Egyetemi szalagátvágókDélelőtt átadták a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központját, amely a megújuló felsőoktatási intézmény első befejezett rekonstrukciója a volt Sportkórház területén. A nemzeti színű szalagot Mocsai Lajos TE-rektor, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, valamint Szabó Tünde és Palkovics László EMMI-államtitkárok között Martos Éva, az Intézet igazgatója vágta át.

Az épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 310 négyzetméter alapterületű, a legmodernebb műszerparkkal és labortechnológiával felszerelt nemzetközi szintű létesítmény nem csak Magyarországon hiánypótló. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára emlékeztetett rá, hogy a táplálkozástudomány a sportorvoslás egyik leggyorsabban fejlődő ága. A kutatók ebben látják a legális teljesítményfokozás legfőbb eszközét. A magyar piacon mintegy 15 ezer legális táplálék-kiegészítőt forgalmaznak, ezek összetétele pedig annyira eltérő, hogy a sportolók számára szinte követhetetlen. A nemzetközi tapasztalatok szerint az étrend-kiegészítőkben a tiltott anyagok mennyisége 10-15 százalékra tehető, ez a szám is jól mutatja a központ és a laboratórium fontosságát. Mostantól az itt végzendő vizsgálatokkal a legcsekélyebb mennyiségű tiltott szer kimutatására is képes lesz az intézmény ? emelte ki az államtitkár.

Palkovics László, az EMMI oktatásért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy a Testnevelési Egyetem egyik fő feladatának, a testnevelő-tanárok, valamint az edzők képzésének eddig is maximálisan, a legjobb tudása szerint eleget tett. Emellett azonban fontos a kutatási teljesítmény minél magasabb szintre emelése, ez pedig ebben az épületben megvalósulhat.

Mocsai Lajos, a TE rektora beszédében kiemelte, a Hauszmann-házak műemléki védelméhez méltó építkezés zajlott le, amelynek keretén belül az alapoktól született újjá az épület. ? Az elmúlt három év, azaz rektori kinevezésem óta végzett, nem túl látványos háttérmunkánknak ez az első látványos eredménye ? mondta a rektor. Arra is kitért, hogy a következő másfél évben a magyar sport számára szeretnének egy olyan vizsgálati központot felépíteni, ahol a biomechanikai, a sportpszichológiai, a pedagógia-szociológiai tudományok mellett az élettani mérések és a táplálkozástudomány is fontos szerepet tölt be. Mindez a jövőben kiegészül majd az ország legmodernebb teljesítmény-élettani laboratóriumával is, így adva megfelelő tudományos hátteret a magyar sportnak, hogy az hosszútávon is eredményes, és nemzetközi viszonylatban is versenyképes maradhasson.

Szóljon hozzá!