ZETApress

hírportál

Casanova a Pallas Páholyban

Az újesztendő első összejövetelét tartotta tegnap a Pallas Páholyban a Kor Kontroll Társaság. Egy olyan ma élő írót, újságírót hívtak meg az összejövetelre, aki hosszú évek óta kutatja a legendás csábító életét. Szerinte az érett Casanova értelmiségi is volt, aki élete utolsó évtizedét napi 12-13 óra írással a saját memoárja rögzítésével töltötte.

S hogy miről szólt a beszélgetés? Valamennyien találkozhattunk már, ha máshol nem hát a filmvásznon, Giacomo Casanova a XVIII. századi legendás szex-szimbólum alakjával. A férfi több mint kétszáz éve az európai mitológia egyik kulcsfigurája, neve a szó köznapi értelemben szélhámost, nőcsábászt jelent. Alakja elevenen él a közép-európai mitológiában, amiben vélhetően Casanova olasz származása és kalandor mivolta is közrejátszik.

A boldogság prófétája, avagy az öregedő Casanova?

Nem az a fontos, hogy mit hazudik valaki, hanem az, hogyan hazudja. Ha elegendő bájjal, varázslatosan, és formátumosan teszi, máris beszélhámoskodhatja magát a hallhatatlanságba, ahogyan Casanova tette. Ő arra született, vallotta, hogy örömet szerezzen önmagának és másoknak.

Az Életem története című művében Casanova 120 nő meghódításáról számol be, ami ha figyelembe vesszük, hogy kalandjai negyven éven ívelnek át, nem is olyan nagy szám, évente csak három átlagosan. Több volt? Vajon tényleg bírta szuflával? Biológiai adottságai alkalmassá tehették az öregedő Casanovát a hódításra? Erre Romics Imre urológus professzor válaszolt.

A könyvtárnyi Casanova szakirodalomban a szerzők között találunk franciát, olaszt, cseh, német vagy éppen svájci kutatót, de magyart is. Gondoljunk csak Márai Sándorra, vagy Szentkuthy Miklósra. A meghívott Pelle János író, újságíró ugyancsak sokat foglalkozott a témával.

Kapuzárási pánik negyvenen túl

Mint megtudtuk a beszélgetésen, a nagy nőcsábász már 35 évesen aggódott Londonban, hogy megtudja-e hódítani svájci választottját. Egy 16 éves prostituált próbálta minél jobban lenyúlni. Csak kellette, de nem adta oda magát, a szerelmes férfiú meg futott a pénze után. Már az öngyilkosság gondolatával foglalkozott, de végül a Temze habjai helyett az életet választotta.

Az akkori 40-45 éves átlagéletkorhoz képest a 35 éves csábító öregnek számított, míg manapság jóval későbbre tolódik a libidó csökkenése, tudtuk meg az urológustól. Nemrég egy nyolcvan éves beteg kereste fel azért, mert heti három alkalom helyett, csak kétszer tud teljesíteni az ágyban. Nem is értettem, hogy dicsekedett-e, vagy panaszkodott? Páciensei között fiatal pornószínészek is előfordulnak, akik azért kérnek az éjszakai ügyeletben egy-egy potencianövelő injekciót, hogy a filmben kellő állóképességük legyen.

Szó esett a Viagráról és a Potemixről is. Ezeket az OEP nem támogatja. Akad betege, aki talán azért írat fel belőlük rendszeresen nagyobb mennyiséget a klinikán, hogy üzleteljen velük. Egyelőre nem tudnak tenni semmit ellene. A szívbetegeket, a nitroglicerin tartalmú gyógyszerek használóit egyébként meg óva intette a túlzott használatuktól.

Luxus prostik a cirkuszi kocsikban

Casanova korában a prostitúció elfogadott női foglalkozás volt. Édesanyja Erős Ágost szeretője volt. A királyról köztudott, hogy 350 törvénytelen gyermeket nemzett. Casanova óvatosabb volt, ő csak öt gyermekéről számolt be visszaemlékezéseiben. Vándorlásai során színésznőket szeretett. A színtársulatok akkoriban luxusbordélyok voltak, s édesapjai is színész volt egy társulatban. Volt honnan örökölnie a forró vérmérsékletet.

A nők azért szerették a hódítót, mert az ő örömeikre is figyelt az ágyban. Ez nagydolog volt akkoriban, hiszen a nőt csak a szexualitás tárgyának tekintették az együttlét során. A XIX. század elején fedezte fel Gráf doktor a róla elnevezett tüszőt és peteérést, s ezzel együtt a nő szerepét a fogantatásban. Korábban azt hitték, hogy a sperma tartalmazza a komplett magzatot, mely a női méhbe jutva indul fejlődésnek. Csak akkor kezdtek a nők kielégülésére figyelni, amikor rájöttek, hogy a petesejt is kell a megtermékenyüléshez.

A beszélgetésen elsődlegesen a férfiak potenciazavarairól volt szó, de egy klinikai felmérésből kiderült, hogy a nőknek is lehetnek gondjaik. Ezer medikát kérdeztek meg az anonimitás biztosításával, s a leendő doktornőknek majdnem a fele számolt be kielégületlenségről. A felmérés az öröm színlelésére nem vonatkozott, azzal viszont mindenki egyetértett, hogy elkövetője nem csak partnerét, de magát is becsapja ilyenkor.

Szóljon hozzá!