ZETApress

hírportál

Kezelhető beteg is kell az új terápiákhoz!

Rákgyógyítás 2017. őszA Rákgyógyítás Magazin 2017. őszi lapszámában elismert rákkutató patológusok, onkológusok, urológus, radiológus főorvosok nyilatkozatai olvashatók a világ élvonalába tartozó kutatási eredményekről, s azok hazai alkalmazhatóságáról ? tudatta Deli Mónika sajtóreferens.

Magyarországon 2016-ban 345 klinikai vizsgálatot engedélyeztek ? közli a lap. A gyógyszergyártók kutatási törekvései világszerte sokat javítottak az utóbbi két évtizedben a betegek életkilátásain, ám szükség van gyártóktól független kutatásokra is, hogy azokon a területeken is legyen előrelépés, ahol piaci alapon nem éri meg fejleszteni ? figyelmeztet az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) szaklapjában megjelent tanulmány, amelyről hírt ad az újság. A lap beszámol arról is, hogy a betegek bevonásával zajló klinikai gyógyszer-vizsgálatokban a legfontosabb szempont a biztonság, ezért az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a kezdeti kutatási fázisokban tovább szigorít az európai előírásokon.

Nem elég, hogy új gyógyszerek válnak elérhetővé, meg kell találni azokat a betegeket is, akik számára igazán hasznos lehet az alkalmazásuk ? derül ki a Rákgyógyítás Magazin által közölt összefoglalókból, amelyek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) 2017-es továbbképző szimpóziumairól számolnak be. Több száz hazai szakorvos részvételével tanácskoztak a rákkutatás legújabb orvostudományi fejleményeiről, dilemmáiról Balatonfüreden és Visegrádon.

Az életük utolsó szakaszába lépett betegek gondozását felvállaló hospice szolgálatoktól segítséget kérni nem lemondást jelent a betegről, hanem esélyt arra, hogy a beteg a hátralévő időt a lehető legjobb fizikai és lelki állapotban tölthesse ? hangsúlyozza Szy Ágnes pszichológus. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház hospice osztályának megújításán dolgozó szakember a vele készült interjúban arról is beszél, hogy a fájdalomcsillapításon, a gondos ápoláson túl lelki támaszt és élményeket is kell adni a végstádiumba kerülő betegeknek, függetlenül attól, hogy mennyi idejük van még az életből.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes ? a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő ? Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, posta-kész válaszboríték küldésével a lap a Szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon, sőt Facebook-oldalukon is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Szóljon hozzá!