ZETApress

hírportál

Őszintén a fogamzásgátlásról

A fogamzásgátlás 4 alapszabályaA 20 év alattiak többsége szexuálisan aktív, szingli és nem védekezik. A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten ? derült ki a tegnap esti alternatív szülői értekezletén Újbudán, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, Arisztotelész Gümnaszionban.

Bár a 15-19 éves lányok 84%-a és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát, a 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él. Ennek ellenére minden második családban továbbra is tabutéma a szexualitás, és a megfelelő védekezésről sem tudnak sokat a fiatalok: a tinédzser lányok fele egyáltalán nem védekezik az első együttlétnél, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig még soha nem használt védekezési eszközt. Szintén kevesen ismerik a nemi úton terjedő betegségeket (például a HPV-t) és a rendelkezésre álló megelőzési módokról sem tudnak. A hiányos felvilágosításért a szülők és az iskola egyaránt felelős ? a fogamzásgátlás világnapja alkalmából egy budapesti gimnázium magára vállalta az úttörő szerepet, és alternatív szülői értekezletet tartottak, ahol szakértők segítségével beszélgettek a témáról.

Évente csaknem 16 millió 19 év alatti lány ad életet gyermekének világszerte, amely az összes szülés 11%-át jelenti. Bár hazánkban ez az arány jóval kedvezőbb (ezer 19 év alatti lány közül csak 22 szül gyermeket), az abortusz gyakorisága továbbra is csak kis mértékben csökken a tizenévesek körében. Az esetek hátterében többek között a felvilágosítás hiánya áll: a megfelelő szülői támogatás sokat segíthet a statisztikák javításában, a szülők többsége viszont kerüli az ehhez hasonló beszélgetéseket, tízből hat diák pedig egyenesen retteg, nehogy szóba kerüljön otthon a szexualitás. Bár többségük részt vesz iskolai felvilágosító órán, a felelős szexuális magatartást mégsem sikerül elsajátítaniuk, mert az iskolák többsége nem fektet kellő hangsúlyt a minőségi szexuális oktatásra.

Az iskolai felvilágosítás legtöbbször hiányos és korszerűtlen

A szexuális úton terjedő betegségekről szintén kevés szó esik kamaszkorban. Ennek köszönhetően minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek1, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Pedig számos fertőzés (például a humán papillómavírus) orális és anális szex útján, közös intimborotva használattal, sőt, akár egy hevesebb csókkal is átadható, hiszen a kórokozó bőrkontaktus útján is képes terjedni.

? Akadnak olyan nemi betegségek, amelyek hónapokig, vagy a HPV esetén évekig lappanghatnak tünetmentesen, és súlyos, akár rákos megbetegedéseket is okozhatnak. Bár óvszeres védekezéssel a legtöbb fertőzés megelőzhető, a HPV esetén például az óvszer csak részleges védelmet nyújt. Ezért (is) lenne fontos, hogy az iskolában és otthon, a szülőkkel is szóba kerüljön a szexualitás, és tisztában legyenek a fiatalok a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek elleni hatékony védekezéssel ? hívta fel a szülők figyelmét dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a fogamzásgátlás világnapja alkalmából szervezett alternatív szülői értekezleten.

? A minőségi oktatás részeként a felvilágosítás a leghatékonyabb eszköz arra, hogy a serdülőkorúak elsajátítsák a felelős szexuális magatartást, és a családalapításra a megfelelő időben, a megfelelő partnerrel kerüljön sor. Ehhez azonban nyitottságra van szükség az iskolák részéről, hogy a felvilágosítás ne egy kényelmetlenül eltöltött, unalmas és szinte haszontalan 45 percet jelentsen, hanem a saját nyelvükön szólhassunk a kamaszokhoz, legyen időnk megnyitni őket és válaszolhassunk a kérdéseikre ? fejtette ki Séllei Györgyi szexedukátor.

? Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot a nem kívánt terhességgel és a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, az első lépés, hogy egy olyan generáció nőjön fel, aki a megfelelő felvilágosításnak köszönhetően fel tudott készülni a szexuális életre. Ezért is támogatjuk teljes szívvel az olyan törekvéseket, mint a fogamzásgátlás világnapi alternatív szülői értekezlet, ahol a szülők és az iskolák első-kézből hallhatják, hogyan lehetne sokkal jobb eredményeket elérni ezen a kényes területen ? hangsúlyozta Keresztúri József, a Nemes-Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium igazgatója.

Még mindig félünk beszélni a szexről

? A legtöbb családban a szex szó még mindig tabunak számít, és sok szülő nem gondol bele, hogy a kellő lelki és anyagi támogatás hiányában hosszú távon sokkal komolyabb problémákkal kell szembenézniük, mint egy kényelmetlen beszélgetés. A magyar szülőknek csupán a tizede támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, ami közvetve ahhoz vezet, hogy minden hetedik szexuális életet élő tinédzser inkább sürgősségi fogamzásgátlásra költ ? hívta fel a figyelmet Rozs Erika, szexuálpszichológiai szakpszichológus. ? Ha beszélgetünk otthon a szexről (például az iskolában ingyenesen igényelhető HPV-oltás kapcsán), és gondoskodunk arról, hogy az adott pillanatban legyen óvszer a gyermekünknél, számos betegségtől megóvhatjuk, nem beszélve a nem kívánt terhesség okozta fizikai és lelki megterhelésről ? tette hozzá.

A szexuális úton terjedő betegségek megelőzése szintén kulcsfontosságú, ugyanis a kellemetlen tünetek mellett súlyos megbetegedéseket is okozhatnak: a HPV felel például a méhnyak-rákos esetek döntő többségéért. ? A HPV egy igen gyakori fertőzés, amely hosszabb távon méhnyakrákot, hüvely-, és szeméremtesti rákot, végbélnyílás körüli daganatot és nemi szervi szemölcsöt is okozhat. Ma már létezik a vírus ellen védőoltás, amelyet a 7. osztályos, 13. életévüket betöltött lányok ingyenesen igényelhetnek Magyarországon is ? fejtette ki dr. Szőnyi György. ? Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a betegség férfiaknál is okozhat nemi szervi szemölcsöt, illetve rákos elváltozásokat, ezért a két-, négy- vagy kilenckomponensű oltás beadását nem csak a hölgyeknek, hanem minden 9 évesnél idősebb fiúnak és férfinak javaslom. Mivel a szervezetben egy legyőzött HPV-fertőzés után se alakul ki automatikus védettség, a szexuális élet megkezdése után is érdemes beadatni a vakcinát ? tette hozzá a szakértő.

Az MSD-ről

Az MSD vezető biogyógyszercégként fennállása óta a felfedező kutatásban érdekelt: több mint egy évszázada fejleszt gyógyszereket és vakcinákat a világ legnagyobb kihívást jelentő betegségei ellen. Az MSD a Merck & Co., Inc. kereskedelmi neve, központja az Egyesült Államokban, a New Jersey állambeli Kenilworth-ben található. Vényköteles gyógyszereiken, vakcináikon, bioterápiáikon és állat-egészségügyi termékeiken keresztül a világ több mint 140 országában van jelen. Elkötelezettségük az egészségügy elérhetőbbé tétele iránt jól látható nagy-léptékű programjaikon és partnerkapcsolataikon is. Napjainkban az MSD élen jár az emberek és közösségek nagy tömegét fenyegető betegségek, mint a rák, a szív-érrendszeri megbetegedések, az Alzheimer-kór, valamint a fertőzéses megbetegedések, mint a HIV és az ebola megelőzéséért és kezeléséért folytatott kutatásokban, illetve a feltörekvő állati kórok területén folytatott kutatásban. Az MSD 25 éve van jelen Magyarországon, törekedve rá, hogy innovatív terápiái a magyar emberek számára is elérhetővé váljanak. További információért keresse fel weboldalukat, vagy kövesse anyavállalatuk Twitter, LinkedIn és YouTube fiókjait!

Szóljon hozzá!