ZETApress

hírportál

Betelt a bili!

Biológia óra a Városház utcábanKözvécétlen évnyitó volt ma délelőtt a Fővárosi Önkormányzat előtt. A diákok és a tanárok megnyitották a tanévet, majd földrajz, biológia és énekórán vettek részt, amelyek témái az emberi test szükségletei és a nyilvános vécék voltak. Július 13-ai megmozdulásukról idekattintva olvashatunk.

Budapesten alig 80 darab közvécé van több mint másfél millió emberre, ráadásul alig van ingyenes és akadálymentes. A Város Mindenkié, a Bennfentes Kívülállók Közkórusa (BKK) és az Önállóan lakni ? közösségben élni csoport délelőtt adta át a Fővárosi Önkormányzatnak, a Belügyminisztériumnak és az EMMI-nek azt a 3300 ember által aláírt petíciót, amelyben azonnali és átfogó megoldást követelnek a közvécé helyzetre nemcsak Budapesten, de az egész országban is.

A Város Mindenkié hajléktalan aktivistájának beadványa hatására az Alapvető Jogok Biztosa idén márciusban felkérte a Belügyminisztériumot, hogy fontolja meg a jogszabály-módosítást, amely kötelező feladattá teszi a közvécék üzemeltetését. Emellett felkérte Budapest főpolgármesterét, hogy a helyzet rendezéséig önként vállalja a közvécék fenntartását. Azóta nem történt semmi! Sőt, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyáron azt mondta, hogy a közvécékért indított petíció nem is érte el az ingerküszöbét. Eközben a másfél millió budapestivel és a több százezer ingázóval és turistával továbbra is igen gyakran fordul elő, hogy pisilniük kell az utcán ? és ha szegények, ezért még meg is büntetik őket.

Az énekórán a résztvevő diákok Bob Dylan: The Times They Are A Changin’ című száma dallamára többek között a következő dalt adták elő:

Mind nézzetek most szét míg világos van
Hogy nincsenek vécék a belvárosban
Hogy emberek hugyoznak a bokrokban
Tarlós neked is kell pisálni
Hát kiáltsuk együtt, hogy nem jó ahogy van
Mindenkinek legyen hol szaaarni!

Az évnyitó végén az igazgatónő átadta az önkormányzat képviselőjének Tarlós István szegénységi bizonyítványát, amiért az ígéretek ellenére most már közel egy éve nem sikerült előrelépni a közvécék ügyében és a 3300 aláírást tartalmazó petíciót is. Az évnyitó után a petíció másolatát az EMMI és a Belügyminisztérium képviselőjének is eljuttatták az aktivisták. Az önkormányzat képviselője a petíció átvételekor azt ígérte, ?megvizsgálják? a közvécék kérdését. Pedig ezen már rég túl vagyunk! A város lakosai nap mint nap vizsgálják ezt a kérdést és úgy látják, Budapesten tarthatatlan a helyzet, ezért azonnal el kell kezdeni a közvécék telepítését. Ebben a kérdésben nem vizsgálódni, hanem azonnal cselekedni kell! A Város Mindenkié továbbra is azt követeli, hogy minél több jó minőségű, ingyenes, akadálymentes közvécé lenne Budapesten. Ez nem luxus, hanem alapvető szükségélet. Mint a csoport a ma átadott petícióban megfogalmazta, a nyilvános vécék problémájának megoldását az jelentené, ha a nyilvános vécék működtetésére törvény kötelezné az önkormányzatokat és ehhez megfelelő állami forrást is kapnának. Ennek a törvénynek az elfogadását az EMMI-nek vagy a Belügyminisztériumnak kell kezdeményeznie!

Szóljon hozzá!