ZETApress

hírportál

Spórolás az onkológián

MOHA HázA Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány, mint a nemzetközi Lymphoma Coalition hivatalos tagszervezete, orvos-beteg találkozót szervezett a legkiválóbb hazai szakemberek részvételével a Limfóma Világnap alkalmából a Gizella utcai MOHA Házban, ahol Kéri Ibolya elnök ismertette a NEA tervét.

A rákbetegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szakorvosok terápiaválasztási szabadságát korlátozó, az onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen! ? mondta az elnök asszony. A betegszervezet álláspontja: miután a társadalombiztosítás hosszú döntési folyamat eredményeként, a hatásosságot és a költséghatékonyságot is értékelve fogadta be finanszírozásba a jelenleg elérhető rákgyógyszereket, a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni.

? A közbeszerzési eljárások rendszere alkalmas arra, hogy azon készítmények közül, amelyek esetében az új betegek kezelése során a szakma nem tud különbséget tenni a hatás tekintetében, versenyt hirdessünk ? írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményében. A Gyógyulj Velünk Egyesület tapasztalatai szerint a szakorvosok meg tudják különböztetni egymástól a gyógyszereket. Számunkra megnyugtatóbb, ha a szakorvosi munkacsoport a kórházban a beteggel együtt dönthet a terápiáról és nem egy állami hivatalban döntenek a sorsunkról. Elvárjuk, hogy a rákbetegeknek is legyen beleszólásuk, hogy a hatásukban akár azonos, de különböző hatóanyagú kezelések közül melyiknek a rövid és hosszabb távú mellékhatásait képesek elviselni, felvállalni.

? A betegek számára az orvosszakmailag indokolt terápia elérhető marad ? írja a NEAK. Meg azt is, hogy ha két készítmény hatása megegyezik, akkor a kedvezőbb árút kell választania az orvosnak. A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint az orvosszakmai indokoltságot nem a gyógyszer ára határozza meg. A szövettani leletek egyre hosszabbak, egyre több tényező alapján döntenek az orvoscsoportok arról, hogy egy beteg számára mi lehet a társbetegségekkel is összeegyeztethető leghatékonyabb gyógymód, hogyan válthatják egymást az egyes kezelések. A terápiás paletta szélesedésével az elmúlt időszakban a finanszírozó és a döntéshozók is rendszeresen büszkélkedtek, mert ez esélynövekedést eredményezett a betegeknek: a Gyógyulj Velünk Egyesület egyetért ezzel, s tiltakozik minden esélycsökkentő lépés ellen.

? A verseny garantálja, hogy valamennyi beteget olyan készítménnyel kezelhessen orvosa, ami számára a lehető legjobb ? írja a Nemzeti Egészségbiztos Alapkezelő. A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint a személyre szabott terápiát az garantálja, ha hagyják gyógyítani az orvosokat. A GYVE támogatja a társadalombiztosító törekvését, hogy a rendelkezésre álló pénzből a lehető legtöbb beteg korszerű kezelését tudják biztosítani, ám ennek nem lehet módja a már befogadott terápiás lehetőségek szűkítése. Amikor a társadalombiztosítás döntött a ma használt onkológiai gyógyszerek állami finanszírozásáról, alaposan meggyőződött azok hatásosságáról, költséghatékonyságáról, a kezelések indokoltságáról, s nem ok nélkül döntött az egyes rákellenes terápiák biztosítása mellett. A Gyógyulj Velünk Egyesület felteszi a kérdést: ha egyszer minden fórumon azt hirdeti a kormányzat, hogy felívelőben a magyar gazdaság és jól áll a költségvetés, miért gyógyszerek elvételével akarnak többletforrásokat biztosítani, miért a rákos betegeken akarnak spórolni? Ne döntsön a NEA az orvosok helyett!? hallottuk az elnök asszonytól.

Válaszában az EMMI főosztályvezetője elmondta, hogy a jövő héten megkezdik az egyeztetést a betegszervezetekkel, s biztosította a jelenlévőket, hogy az eddigi és majdani betegek továbbra is megkapják a nekik legjobb gyógyszereket. Ezután sor került a MOHA és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya által kiírt limfóma-médiapályázat eredményeinek kihirdetésére és az ünnepélyes díjátadóra is. A limfómások tegnap délelőtti kerékpáros felvonulásáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!