ZETApress

hírportál

Lovasterápia Fóton

Idén is vidám hangulatban fejeződtek be az intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton. A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 54, különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. A 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, hallássérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek. Az első tábor június 26-a és 30-a között került megrendezésre, mottója: Szenzoros integráció és lovasterápia ? Szenzoros integráció és népi játékok volt.

A tábor célja a gyermekek szenzoros integrációjának fejlesztése a lovasterápia, a lovaglás, a lóval való foglalkozás volt, népi játékok segítségével, természetes környezetben, játékos, élvezetes formában. A táborba meghívott külsős terapeuták a tábor alapkoncepciójának megfelelően tervezték meg mozgásfejlesztő, kognitív képességeket fejlesztő, kézműves és egyéb terápiás foglalkozásaikat. A gyógypedagógiai lovaglást és lovastornát, valamint a terápiás foglalkozásokat számos vidám, szórakoztató, érdekes szabadidős tevékenység egészítette ki.

A második, meseterápiás tábor július 3-7-ig tartott mozgásukban akadályozott gyermekeknek, mottója: Egyszer volt? A program célja a gyermekek és a lovak közötti kapcsolat kialakítása, gazdagítása volt. Mivel a hétköznapi rutin során a gyermekek sűrűn egymás után érkeznek a terápiára, kevesebb privát kontaktusra jut idő a terápiás lóval. A táborban erre jutott idő, figyelem és lehetőség. Programunk szerves része volt a mesék világa is, amelyen keresztül megmozgattuk külön-külön és együtt is a gyerekeket.

A harmadik, élményterápiás tábor július 10-14-e között az iskolás korosztály számára került megrendezésre, melynek mottója: Minden nap más játék? volt. Célunk az volt, hogy a lehető legváltozatosabb formában, a játékokon keresztül fejlesszük, tanítsuk a hozzánk lovasterápiára járó gyermekeket. A tábor keretében a következő tematikus napok voltak: 1. nap: Irány a vadnyugat, 2. nap: Fordított nap (a gyerekek szerepet cserélnek a lovasterapeutákkal, önkéntes segítőkkel), 3. nap: Közlekedési nap, 4. nap: Gyerek-szülő közös nap, 5. nap: Régi magyar játékok napja.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9KVv9ZFbpd8[/youtube]

Az utolsó tábort július 17-21-e között a tanulásban és értelmileg akadályozott, érzékszervi, mozgásfogyatékossággal és pszichés problémákkal küzdő kamaszok részére szerveztük, mottója: A Speciális Olimpia lovas versenyszámai Fóton volt. A tábor egyik legfontosabb célja az volt, hogy a hozzánk lovasterápiára járó gyermekeknek ? akik közül sokan már haladó lovasok ? bemutassuk a Speciális Olimpia lovas versenyszámait, és hogy a lovas foglalkozások keretében elméletben és gyakorlatban is képet kapjanak a számukra elvben létező versenyszámokról és versenyzési lehetőségekről.

A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. A szervezők célja az élményterápiás eszközökön keresztül az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finom-motorika és a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztése volt. Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években! ? derült ki közleményükből.

Szóljon hozzá!