ZETApress

hírportál

Új rendelő Mezőcsáton

907 millió forint uniós támogatásból kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létesül a Mezőcsáti Kistérségben. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kormányzati és uniós támogatással épülhet meg Mezőcsáton a kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ.

A 2010. őszén megnyíló intézmény alapkövét Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter tette le délután. A több mint 907 millió forint uniós támogatással megvalósuló fejlesztés Mezőcsát mellett további nyolc település ? Ároktő, Gelej, Igrici, Tiszadorogma, Tiszakeszi, Tiszatarján Mezőnagymihály és Hejőpapi ? mintegy 17 ezer lakója számára biztosít majd korszerű járóbeteg-szakellátást.

Az ünnepségen Molnár Csaba kancelláriaminiszter elmondta: a mai nap fontos üzenete, hogy Magyarországon összefogással lehet előre jutni. Olyan példamutató összefogással, amelyet a mezőcsáti kistérségi járóbeteg-szakellátó központ megvalósításában részt vevő kilenc önkormányzat megtestesít, akik mind azon dolgoznak, hogy a térségben élők élet- és foglalkoztatási esélyei nagymértékben javuljanak. A miniszter szólt arról is, hogy több mint 960 millió forintos beruházással a térségben egy olyan egészségügyi intézmény jön létre, amely megbízható, lakhelyhez közeli szolgáltatást nyújt modern környezetben, korszerű berendezésekkel.

Az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, hogy mindenki számára esélyegyenlőséget teremtsen a gyógyítás területén. Ezt szolgálja a járóbeteg-szakrendelői hálózat fejlesztése is, amelynek legfontosabb célja, hogy biztosítsa a megfelelő egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközöket, szolgáltatásokat azokon a településeken, ahol erre korábban nem volt lehetőség. A 2007 és 2013 között egészségügyi célú fejlesztésekre fordítható 481 milliárd forintból közel 21 milliárd forint jut 23 korszerű kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létrehozására a hat konvergencia régióban, míg a Közép-magyarországi régióban további öt központ jön létre négymilliárd forintos támogatással. Így minden beteg számára elérhető közelségbe kerül a magas színvonalú egészségügyi ellátás. Az Észak-magyarországi Régióban hat kistérségi járóbeteg-szakellátó központ épül, összesen közel 5,5 Mrd forint uniós és hazai támogatással.

Az új, 1400 négyzetméteres alapterületű központ 2010. őszétől 15 szakrendelésnek ad majd otthont. A fejlesztés révén helyben elérhetővé válik többek a gyógytorna, a reumatológia és fizioterápia, mozgásterápia, a szülészet-nőgyógyászat, az általános röntgendiagnosztika, ultrahang diagnosztika, valamint a szemészeti, bőrgyógyászati, belgyógyászati és a sebészeti szakrendelés is ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!