ZETApress

hírportál

Alapos kézmosást!

Az egészségügyi dolgozók 40 százaléka kihagyja a kézfertőtlenítés egy fontos fázisát ? derült ki egy minapi felmérésből. Május 5-e, a kézhigiénés világnap alkalmából a WHO által kidolgozott 5 kézhigiénés momentum utolsó lépésére hívja fel a figyelmet a Tork, az SCA márkája.

Az ötödik momentum alapján a betegek kórházi környezetében lévő tárgyak, textíliák érintése utáni kézfertőtlenítésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a beteg környezetével érintkezőknek. A cég közreműködésével készített kutatás szerint az egészségügyi dolgozók 60%-a gondolja úgy, hogy hosszú távon elsősorban az kézfertőtlenítő adagolók kihelyezése járul hozzá ahhoz, hogy jobban betartsák a kézhigiénés alapelveket.

A kézhigiéné egészségügyi környezetekben való fontosságának tudatosítása érdekében a vezető higiénés és egészségügyi vállalat, az SCA a RISE-zal (Svédországi Kutatóintézetek) közösen a betegek környezetében talált baktériumok előfordulásának gyakoriságát vizsgálta. A kutatás szerint a betegek környezetében előforduló textíliákon és felületeken lévő kórokozók az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések esetleges forrásai lehetnek. A kutatásban az SCA kutatói, egészségügyi intézmények, valamint kutatóintézetek vettek részt a Vinnova nevű svéd kormányhivatal támogatásával. A betegeket körülvevő tárgyak megérintése utáni kézfertőtlenítés sem hagyható ki.

DNS-mintavétel használatával a kutatók a beteg közvetlen környezetében, a textíliákon, például a takarófüggönyön, az újszülöttek inkubátoraiban lévő ágyneműn, a betegek ágyán lévő védőkorlátokon, padlón, kórtermekben, a wc-ken és zuhanyzókon lévő felületeken talált baktériumokat vizsgálták. A vizsgálat kimutatta, hogy a felületeken potenciálisan fertőzéshez vezető kórokozók is voltak, ezért kiemelten fontos az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kézhigiénés momentumának ötödik lépése, mely a beteg környezetének érintése utáni megfelelő kézhigiéniára hívja fel a figyelmet. Az American Journal of Infection Control című folyóirat szerint sajnálatos módon azonban az egészségügyi ellátási környezetekben a kézhigiénés megfelelés általában az ötödik momentum esetében a legalacsonyabb. Az egészségügyi dolgozók csupán 60%-a ismeri el és tartja be egyértelműen ezt a lépést, holott a felületekkel való érintkezés utáni megfelelő kézhigiénia segíthet a keresztfertőzések megelőzésében és csökkentheti az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát is.

Az egészségügyi dolgozók szerint a kézfertőtlenítő adagolók elhelyezése is kulcsfontosságú. Egy a Tork által támogatott, 16 kórházban két éven keresztül végzett korábbi kutatásban az egészségügyi dolgozók 60%-a gondolta úgy, hogy hosszú távon elsősorban az adagolók kihelyezése járul hozzá a nagyobb fokú megfeleléshez. ? A kutatásunk kimutatta, hogy a kézhigiénés momentumokat az egészségügyi dolgozó szemszögéből is meg kell vizsgálni, és az öt momentumnak való megfelelést a lehető legkönnyebbé kell tenni, beleértve az adagolók logikus elhelyezését és egyszerű hozzáférhetőségét, ami apróságnak tűnhet, mégis nagy hatása van ? mondta Carolyn Berland, az SCA vezető R&D kutatója.

A Tork az egészségügyi dolgozók által gyakran végzett kézhigiéniás mozdulatok jelentőségére tekintettel a fertőtlenítőket és szappanokat úgy alakította ki, hogy a lehető leggyengédebbek ám leghatékonyabbak és leggyorsabban használhatóak legyenek. Az előírásoknak való megfelelés előmozdítása és a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében a Tork az alábbi lépéseket javasolja: biztosítsanak egyértelmű, részletes leírásokat a betegek környezetének takarításához; a forgalmas helyekre helyezzenek ki kézfertőtlenítő adagolókat; tisztítsák gyakran a betegek által használt textíliákat és gondolják át, hogy mely esetekben lehetnek hasznosak az eldobható textíliák; a Tork egészségügyi szegmens igényeire szabott javaslatai, melyek idekattintva találhatók; a WHO kézhigiénés világnapjára vonatkozó kampány általános weboldala, mely idekattintva érhető el.

A Vinnova l-Tex kutatásáról

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát csökkentő módszerek megismerése érdekében az SCA volt az egyik fő támogatója a Vinnova kétéves kutatásának, amely számos partnert foglalt magában, többek között kórházakat, kutatóintézeteket és magánvállalatokat. Az SCA több mint kétezer órát fektetett abba, hogy segítse a projekt sikerét.

A RISE Agrifood and Bioscience-ről

Az Agrifood and Bioscience a RISE (Svédországi Kutatóintézetek) részét képező osztály. Az osztályon körülbelül 130-an dolgoznak, és az élelmiszerlánc egészén keresztül, az elsődleges mezőgazdasági termeléstől kezdve a feldolgozóiparon és kiskereskedelmen át egészen a fogyasztói szintig végeznek kutatásokat és fejlesztéseket. Új-generációs technológiákat fejlesztenek és alkalmaznak az elsődleges termelés és az élelmiszergyártás terén, és a biztonságos, egészséges és fenntartható élelmiszerek fejlesztésén dolgoznak. A svéd állam tulajdonában lévő, és összesen 2200 munkavállalót foglalkoztató RISE a korábbi Innventia, SP és a svéd ICT intézeteket foglalja magában.

A kézhigiénés világnapról

A kézhigiénés világnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampánya, amely minden év május 5-én kerül megrendezésre az egészségügyi intézményekben megvalósuló kézhigiéné előmozdítása érdekében. Az erőfeszítések célja az egészségügyi szolgáltatók betegségfelügyeleti és -megelőzési központoknak (CDC), valamint a WHO kézhigiénés ajánlásainak való megfelelésének elősegítése. A kézhigiénés világnap körüli események ezenkívül a kézhigiénéről alkotott téveszmék eloszlatását is célozzák.

A Tork?-ról

A Tork márka professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat kínál a legkülönbözőbb ügyfeleknek, az éttermektől az egészségügyi intézményeken át egészen az irodákig, iskolákig és gyárépületekig. A termékek között vannak adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták, valamint ipari és konyhai törlőkendők. A higiénia, a praktikus design és a fenntarthatóság terén szerzett szakértelemnek köszönhetően a Tork piacvezető lett. A Tork az SCA általános márkája, és a több mint 80 országban meglévő ügyfeleinek elhivatott partnere.

Az SCA-ról

Az SCA általános higiéniai és erdészeti termékekkel foglalkozó vezető vállalat, amely fenntartható módon fejleszti ki, termeli és adja el testápoló termékeit, törlőkendőit és erdészeti termékeit. A nemrégiben felvásárolt vállalaton, a BSN Medicalon keresztül a Csoport sebellátásban, kompressziós terápiában és ortopédiában használt termékeket is kínál vásárlóinak. Az eladásokra körülbelül 150 országban, különböző márkanevek alatt kerül sor, beleértve az olyan vezető márkákat, mint a TENA és a Tork, valamint egyéb márkákat, mint a Leukoplast, a Libero, a Libresse, a Lotus, a Nosotras, a Saba, a Tempo, a Vinda és a Zewa. Európa legnagyobb magán erdőtulajdonosaként az SCA nagy hangsúlyt fektet a fenntartható erdőkezelésre. 2016-ban a Csoportnak körülbelül 46 ezer alkalmazottja volt, az eladások értéke pedig megközelítőleg 117 milliárd svéd korona (12,4 milliárd euró) körül mozgott. Az SCA 1929-ben alakult, központja Stockholmban (Svédország) található, törzsrészvényét a stockholmi NASDAQ-on forgalmazzák. Az SCA elkötelezett amellett, hogy a vezető higiéniás és egészségügyi megoldások segítségével előmozdítsa az általános egészséget.

Szóljon hozzá!