ZETApress

hírportál

Ajándékozz életet!

Szegedi Rotary KlubEgy születési fejlődési rendellenesség korai felismerése nemcsak, hogy életet ment, de ma már akár száz százalékos is lehet a gyógyulás, és időnként egy-egy egyszerű szűrővizsgálat elvégzésével gyakorlatilag bárki élhet teljes életet egy orvosi beavatkozás után.

Erre világít rá a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Klub gyermek-szívműtéteket támogató programja, melynek keretében eddig csaknem 12 ezer gyermek szívét műtötték már meg. A Rotary Klubok sikerességét az is hitelt érdemlően bizonyítja, hogy február 7-én kedden az 50. klubot jegyezték be Magyarországon, és az év végéig még három bejegyzése várható ? tudtuk meg Ruzsa Viktortól.

A nemzetközi szervezet ezen programját bemutató eseményen Hajdu László, a Szentgyörgyi Albert Rotary Klub egykori elnöke elmondta: Vállalásuk az, hogy 2020-ra ez a szám akár 18 ezerre emelkedjen. A program 1991-ben érkezett Magyarországra. Ekkor a műtétre váró gyermekeket New Yorkba vagy New Jersey-be vitték. A programban résztvevő családok a kiutazástól egészen a hazaszállításig foglalkoztak a gyerekekkel, hiszen egy-egy szívműtét után a páciensnek nem feltétlen szükséges kórházi keretek között lenni, ha nem lép fel semmilyen komplikáció, nem alakul ki szövődmény, akkor akár egy kéthetes kórházi kezelés után a családias, otthonos környezetben van lehetősége a lábadozásra.

A volt elnök hangsúlyozta: szükséges egy olyan fix bázis, mely szerepet Magyarország is be tud tölteni. E program újabb szakasza 2015-ben kezdődött, amikor is külföldi pályázatokon komoly pénzbeli támogatásokat nyertek el, melyekből 20 gyermek életmentő műtétjét tudták megvalósítani. Ezek veleszületett rendellenességek, korai szakaszban felismerhető betegségek. Ezek legtöbbször katéteres beavatkozással orvosolhatók, de van, amikor nyitott szívműtétet kell alkalmazni. A program kezdetén egy műtét költsége akár hárommillió forint is lehetett.

Az egykori elnök elmondta, Szegeden van egy team, amely e programból 12 gyermeket vett át, ez hatalmas előrelépés volt e klub számára. A szegedi Szentgyörgyi Albert Klub először ötmilliós felajánlást tett, azóta e programra közel 60 millió forintot gyűjtöttek össze, melyet 20 gyermek műtétjére tudtak fordítani. Céljuk azonban az, hogy további pénzt és eszközöket tudjanak bevonni e programba. Azért is fontos ez, mert a környező országokból, Szerbiából, Romániából és Ukrajnából érkező gyermekeket is műtenek. Utaztatásukhoz, elszállásolásukhoz, ellátásukhoz kérnek támogatást. Céljuk még legalább 10 másik gyermek műtétje.

Dr. Katona Márta, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Kardiológiai Centruma Szívsebészeti Osztályának professzor emeritája főképp a gyermekekkel történő kapcsolatfelvételről, diagnosztizálásáról beszélt. Mint elmondta: számukra nem idegen, hogy felvállalhatták ezt. Ő is azon szerencsés orvosok közt tudhatja magát, aki 1991-ben részt vehetett abban az oktatóprogramban, amelyben New Yorkban és New Jerseyben töltöttek 3 hónapot kollégáival. Azóta óriási fejlődés ment végbe ? tette hozzá. Elmondta: itt is van olyan tudás, amelynek köszönhetően most már az intenzív ellátást is meg tudják oldani. A professzor-asszony kiemelte a határon túli orvosokkal folytatott jó kapcsolatokat, amelyek ? a különféle orvosi konferenciáknak, kongresszusoknak köszönhetően ? főképp a hazánkba látogató orvosokkal alakultak ki. A gyermekek nagy része döntően ultrahangos vizsgálat után kerül műtétre.

Kiemelte, hogy a hozzájuk érkező gyermekek már szinte túl vannak az optimális műtéti időponton, így fontos az, hogy nem hetekig tartó kezelésről van szó, hanem a páciens legfeljebb két hétig van bent, ezután pedig a Rotary Klub gondoskodik szállásáról, befogadó családhoz helyezi ki. További terveik közt szerepel egy mobil ultrahang állomás kialakítása, mellyel határon túlra, Ukrajnába is el tudnak jutni. Fontos ugyanis, hogy minél korábban ismerik fel a rendellenességet, annál nagyobb esély van arra, hogy teljes korrekcióval gyógyítsák meg a hozzájuk érkező gyermeket.

Prof. dr. Hartyánszky István gyermekszívsebész úgy fogalmazott: A projekt három lábon áll. Első az anyagi háttér, melynek megteremtését a Rotary Klub vállalja. Egyszerű műtétek 800 ezer ? egymillió forint közötti összegűek, bonyolultabbak költsége akár a hárommillió forintot is elérheti ? de az összeget befolyásolja a kezelés hosszúsága. A másik a betegek felkutatása, diagnózis felállítása és műtétre történő előkészítése. A harmadik pedig maga a műtét. Kiemelte a mögötte álló teamet Bogács Gábor tanár vezetésével.

Kiemelte még a technikai fejlődés fontosságát. Az 1980-as években a megfelelő orvosi berendezések (mint például MRI és UH) hiányában az akkoriban született babák nyolcvan százaléka nem érte meg az 1 éves kort. Ma már ezeknek a gyermekeknek az aránya 1-2 százalék, tehát nagyon jó esély van a teljes gyógyulásra. Hartyánszky professzor úr hozzá tette: fontos még az utókezelés, hiszen pl. egy beültetett szívbillentyű nem növekszik a gyermekkel együtt, így a már megoperált, és felnőtté vált gyermekekkel is foglalkozni kell.

A szovátai Nagy Ida Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes egyik otthonában él. Ő maga is érintett, lyukas szívvel született, 2016 májusában esett át szívműtéten. Mint mondta, ma már majdnem teljesen meggyógyult, bízik abban, hogy hamarosan száz százalékos lesz! Szeret sportolni, táncolni, felnőtt korában gyermekpszichológus szeretne lenni! A program egyik arca, támogatója, egyúttal szintén érintett Szívós Márton egykor a KSI, majd az olaszországi Pro Recco, később a Budapest Honvéd, a Szegedi A-Híd, most meg az Egri VK jobbkezes, világbajnok vízilabdázó szélsője.

Szóljon hozzá!