ZETApress

hírportál

Lovasterápia Fóton

Idén is vidám hangulatban fejeződtek be az intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton. A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek ? tudatta Pethő Zsófi PR munkatárs.

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 48 különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. Az 3 és 18 év közötti gyerekek között volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült, halmozottan sérült, hallássérült, valamint pszichés problémákkal küzdő gyermek.

Az első tábor június 27-e és július 1-je között került megrendezésre Éljünk egészségesen! mottóval. A tábor célja az volt, hogy a gyerekek számára a lovasterápiás foglalkozások mellett a lehető legtöbb mozgásos foglalkozást biztosítsa, képzett szakemberek, gyógytornászok, szomatopedagógusok, gyógytestnevelők vezetésével. Emellett kiemelt szerepet kapott az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód. A hagyományokhoz híven a programokat kiegészítették külsős terapeuták foglalkozásaival is, akik szintén az egészséges életmód jegyében, változatos mozgásos foglalkozásokat szerveztek a gyerekeknek, tornatermi mozgásfejlesztést, sorversenyeket, lovas csapatváltó versenyeket, egyéni mozgásfejlesztő foglalkozásokat, vízitornát, aerobikot, kerékpározást, íjászatot, vívást, akadálypályát, stb.

A második tábor július 4-től 8-ig tartott, mottója: Ókori olimpia, Fót 2016 – mozgásfejlesztés adaptált sportágakon keresztül pszichés zavarokkal küzdő kamaszoknak volt. 2016 a riói olimpia éve, mindenki nagy izgalommal várja a rangos sporteseményt. Ki ne képzelte már oda magát egy percre a célba érkezéskor, vagy a dobogó legfelső fokára? Sajnos manapság a sérüléssel élő gyermekeknek és fiataloknak igen korlátozottak a lehetőségeik a szabadidős sport területén, a versenysportról nem is beszélve. Ezért is választottuk erre a hétre ezt a témát. A szocializáció fontos része az énkép, a testkép kialakulása. A pozitív önértékelés szempontjából jelentős hátrány, ha egy gyermek érdemben nem tud részt venni sem az iskolai kötelező testnevelés órán, sem a mozgásos szabadidős tevékenységekben. A szervezők a táborral először is a sportolást, mint eszmét szerették volna bemutatni a gyerekeknek, visszamenni az időben az ókori, majd az újkori olimpiák kezdetéhez. A hét másik célja az volt, hogy a gyerekeknek megadják a választás élményét, hogy megtapasztalhassák, nekik is van lehetőségük a saját személyiségükhöz illő sportágat űzni. A programban szerepeltek a sportfoglalkozásokon kívül kerekasztal-beszélgetések parasportolókkal, paralimpiai kerettagokkal, lehetőség nyílt korabeli sporteszközök készítésére (pajzs saját címerrel, kard, diszkosz) és a korabeli versenyszámokra való felkészülésre (diszkoszvetés, fogatverseny, íjászat).

A harmadik tábor július 11-e és 15-e között került megrendezésre Kalandozások a LÓ-perenciás tengeren innen és túl mottóval. A tábor programja egy mese történetébe ágyazódott, ahol a gyerekeknek a hét folyamán számos próbatételt kellett kiállniuk. Ezek egyrészt mozgásos feladatok, másrészt a térbeli tájékozódást, megfigyelést, cselekvéstervezést, vizuális, akusztikus és taktilis észlelést fejlesztő játékok, gyakorlatok voltak, melyeket lóháton vagy a földön végeztek. A hét folyamán a mese történetét végigjátszva jutottak el az élményterápiás elemek révén a komplex személyiségfejlesztéshez. A táborban fontos szerepet kapott a képzelet, a beleélés, a kreativitás, a sikerélményekhez való juttatás és a pozitív megerősítés. A szervezők ebbe a táborba is meghívtak külsős terapeutákat, akik az adott kiegészítő terápiás foglalkozásaikat a mese kerettörténetéhez kapcsolódva tervezték meg. A tábor utolsó napján a gyerekek egy mini színielőadásban foglalták össze a hét eseményeit és a mese főbb fordulópontjait. Természetesen ehhez a színdarabhoz közösen készítették el a díszleteket, jelmezeket.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9KVv9ZFbpd8[/youtube]

Az utolsó tábor július 18-a és 22-e között A tér és én, az orientációs képességek fejlesztése a lovasterápiás élményeken keresztül című mottóval került megrendezésre. A terapeuták munkájuk során sok olyan gyermekkel találkoznak, akiknek problémájuk van a térbeli tájékozódásban, és ezek a problémák gyakran a legkülönbözőbb tünetekben mutatkoznak meg. Például nem tudnak jól utánozni; nem tudnak megfelelően öltözni, szétesik a mozgásuk, az időbeli és térbeli sorrend, stb. A táborban számtalan orientációs feladatot és játékot végeztek a gyerekek. A táborok nagyon jó hangulatban teltek, a gyerekek élvezték a színes programokat, melyek egyszerre nyújtottak szórakozást és sokféle terápiás segítséget. A szervezők célja az élményterápiás eszközökön keresztül az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finom-motorika és a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztése volt. Reméljük, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoztak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években!

Szóljon hozzá!