ZETApress

hírportál

Semmelweisre emlékeztünk

1992 óta minden év július 1-jén ünnepeljük Magyarországon a magyar egészségügy napját, más néven a Semmelweis-napot. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az anyák megmentője. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet idén is nagyszabású ünnepséget szervezett ennek tiszteletére, ahol különböző díjakat, jutalmakat adtak át az előző esztendő legkiválóbb dolgozóinak.

Az eseményt délután tartották a hátsó kórházkertben. A rendezvényen részt vett Geiger Ferenc és Szabados Ákos, Soroksár és Pesterzsébet polgármesterei, továbbá Juhász Lajosné pesterzsébeti alpolgármester, Orbán Gyöngyi és Weimann Antal soroksári alpolgármesterek, Oberfrank Pál színművész, valamint Losonczi Ottó, Pesterzsébet díszpolgára is.

Az ünnepség megnyitásaként a közel 200 fős vendégsereg közösen énekelte el a Himnuszt, majd dr. Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta: büszke arra az áldozatos, kitartó munkára, amit a Dél-pesti Kórház dolgozói végeznek nap mint nap, hiszen Semmelweis Ignác példájából okulva tudható, hogy amit tesznek, annak gyümölcse előbb utóbb beérik. Külön megemlékezett azokról az orvosokról, ápolókról, munkatársakról, akik az ünnepség idején nem lehettek ott, hiszen azokban a pillanatokban is éppen a műtőasztalok mellett tevékenykedtek, világra segítettek egy kisbabát, bekötöttek egy infúziót vagy épp enni adtak a betegeknek. Végezetül megköszönte Csepel, Pesterzsébet, Soroksár, valamint Pestszentlőrinc?Pestszentimre önkormányzatainak, amiért támogatásukkal hozzájárultak, hogy anyagilag is tudják honorálni a munkatársak kiváló teljesítményét.

A főigazgatói köszöntő után Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Sík Sándor: Ember című versét. Ezt követően dr. Sahin Péter, a II. Belgyógyászati Osztály ? Gasztroenterológia osztályvezető főorvosa mondott ünnepi beszédet. Ünnepelni csak olyan eseményt vagy személyt lehet, akinek a jelenléte ma is érzékelhető, emelte ki hangsúlyozva: 200 éve Semmelweis Ignác az elsők között volt, aki retrospektív, majd prospektív tanulmányokkal támasztotta alá igazát ? mára ez a mindennapos orvosi gondolkodásban rutinszerűen történik, melyet két személyes példával is illusztrált.

Losonczi Ottó vállalkozó, Pesterzsébet díszpolgára megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a kórház dolgozóinak. Elmondása szerint másfél hónappal ezelőtt bekerült a Dél-pesti Kórház Intenzív Osztályára és az orvosok, ápolók, nővérek szakszerű, áldozatos munkájának köszönhetően vehet részt az idei Semmelweis-napi ünnepségen. Személyesen tapasztalta, hogy a lehetőségekhez és a körülményekhez képest az itt dolgozók kiemelkedően végzik munkájukat és nagyon sok embernek segítenek, hogy egészségesen távozhassanak a kórházból. Az elmúlt időszakban is fontosnak tartotta, de a későbbiekben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház tovább szépülhessen, modernizálódhasson, ezért ebben az évben is anyagi, valamint tárgyi eszközök adományozásával kíván hozzájárulni a cél megvalósulásához. Zárszóként egész Pesterzsébet nevében megköszönte azt a fáradhatatlan munkát, amit ebben az intézményben végeznek.

Az ünnepélyes köszöntők után elkezdődtek az oklevelek, ajándékok átadásai ? Kátai Ferencné és Harangi Józsefné, Semmelweis nap alkalmából közösségért végzett lelkiismeretes munkájukért; Dr. Mészáros Béla, Semmelweis nap alkalmából a dél-pesti lakosság érdekében végzett több évtizedes áldozatos szakmai munkájáért; Belinsziki Lászlóné, Ady Szakrendelő és Zaka Lajosné, Csepel 40 éves jogviszony után; dr. Vizer Annamária, Ady Szakrendelő 45 éves jogviszony után ?, melyet Oberfrank Pál színművész további két előadása színesített. Idén összesen 106 kórházi dolgozó kapott elismerést, többek közt 10 adjunktusi és 3 főorvosi kinevezést, 12 gazdasági igazgatói dicséretet, 25 ápolási igazgatói dicséretet, valamint 14-14 orvosigazgatói és főigazgatói dicséretet is átadtak a Semmelweis-nap alkalmából. Utána dr. Ralovich Zsolt ismét megköszönte a kórházi dolgozók felelős munkáját, majd a program állófogadással végződött a kórházi étteremben.

Szóljon hozzá!