ZETApress

hírportál

Elindult az SM Mentor Program

SM Mentor ProgramTapasztalt sclerosis multiplexes betegek segítenek sorstársaiknak. Mától immár bárki számára elérhető a szeptember közepén meghirdetett országos SM Mentor Program online felülete. A Magyar SM Társaság célja, hogy a frissen diagnosztizált betegek ne maradjanak magukra a neurológia falain kívül sem ? tudatta Árgyellán Edina.

A gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel diagnosztizált SM betegek sokszor elveszítik állásukat, de az sem ritka, hogy a betegség miatt tönkremegy a párkapcsolatuk is és elszigetelődnek. Az országszerte működő SM betegklubok ugyan sok érintettnek adnak támaszt és segítséget, ám a betegség első éveiben sokan még idegenkednek a sorstársközösségtől. Az SM Társaság mentorprogramja olyan személyre szabott segítséget kínál, amely során akár inkognitóját is megőrizheti a segítségkérő, mégis személyes kapcsolatba kerülhet tapasztalt sorstársakkal.

Különösen az ünnepek közeledtével fontos ez, amikor sokakban felerősödhet a magányosság érzése. A már tapasztalt SM beteg segítőket az érdeklődők megismerhetik és kiválaszthatják az SM Társaság kampányának oldalán. Az online felületen bárki megismerheti az SM mentorok történetét: az önkéntesek nemcsak tapasztalataikat, hanem élményeiket és jövőbeni terveiket is megosztják, ez alapján választhatják ki az SM betegek a számukra legszimpatikusabb mentort. Mivel a segítők nagyobb részben maguk is SM betegek, jól ismerik a sclerosis multiplex tüneteit, valamint a diagnózis utáni testi és lelki kihívásokat. Éppen ezért hitelesen, hatékonyan és empátiával tudnak segíteni azoknak a sorstársaknak, akik a közelmúltban szembesültek az SM terhével.

? Az ünnepi hangulat mögött számtalanszor meghúzódik a magány és az elhagyatottság érzése. Éppen ezért különösen fontos most ennek a felületnek az elindulása, hiszen sok olyan SM beteg van, akit nem vesz körül segítő közösség ? mondja Vincz-Marton Nikoletta, a Magyar SM Társaság elnöke. ? Azért szeretnék mentorként dolgozni, mert úgy érzem, hogy most már tapasztaltam annyit a betegséggel kapcsolatban, hogy segíthetek másoknak, hogy az ő útjuk az elfogadásig rövidebb legyen, mint az enyém volt. Ha segíthetek másnak, az nekem is jó, erőt ad, hogy hasznos lehetek. Azért hasznos a program, mert első kézből kaphatnak az új betegek lelki támogatást ? fogalmazta meg motivációját az egyik mentor. Az érdeklődők a weboldalon jelezhetik igényüket, választhatják ki a számukra szimpatikus SM mentort, akivel felvehetik a kapcsolatot.

A Magyar SM Társaság és az SM

1988-ban azzal a céllal jött létre a társaság, hogy az SM betegeknek segítséget, az országban működő helyi kluboknak szakmai támogatást nyújtson. A székesfehérvári székhelyű betegszervezet aktív tagja a nemzetközi érdekvédelmi és szakmai szervezeteknek is. A Magyar SM Társaság célja az SM betegek rehabilitációjának elősegítése, életminőségük javítása, számukra közösségi programok szervezése, az SM betegség társadalmi ismertségének növelése. A sclerosis multiplex általában fiatal korban jelentkező, gyógyíthatatlan autoimmun idegrendszeri betegség: az idegpályákat szigetelő myelinhüvely károsodása krónikus fáradékonyságot, egyensúlyzavarokat, a beszédkészség romlását, depressziót, látásromlást, részleges vagy teljes mozgáskorlátozottságot képes okozni ? attól függően, hogy az idegpályának melyik szakasza és milyen mértékben érintett.

Szóljon hozzá!