ZETApress

hírportál

A COPD korai kezelésének előnyei

TüdőgondozóAkár négy éven át tartó javulás is várható az UPLIFT? vizsgálat legfrissebb elemzése szerint. Az újonnan tesztelt kezelési eljárás jelentősen javítja a korai stádiumban lévő COPD-s betegek tüdőfunkcióját és életminőségét ? derült ki egy brit felmérésből.

A Lancet brit szakfolyóirat írása bemutatja a nagy jelentőségű UPLIFT? vizsgálat újabb elemzését, amely szerint a korai GOLD II. stádiumú, krónikus obstruktív légúti betegségekben szenvedő betegek kezelésére alkalmazott új kezelési eljárás a tüdőfunkció jelentős és tartós javulását eredményezte akár négy éven át is. Az új UPLIFT? elemzés szerint a közepesen súlyos COPD-betegeknek adott újfajta kezelés lassíthatja a tüdőfunkciók romlási ütemét, vagyis mérsékelheti a COPD progresszióját.

A hörgőtágítót kapó betegeknél 18 százalékkal kisebb volt a betegség exacerbációinak (betegség akut fellángolása) kockázata, és 20%-kal kevesebbszer fordult elő, mint a kontrollcsoport tagjainál. A kezelésben résztvevők életminősége a tanulmány egész ideje alatt javult, a mortalitás pedig csökkenő tendenciát mutatott. A kezelés napi egyszeri használat mellett jótékony hatással van a COPD klinikai lefolyására, és javítja a betegek életminőségét. Ez az újfajta terápia a COPD egyik fő visszafordítható mechanizmusát célozza meg, a kolinerg hörgő-összehúzódást. Ennek segítségével a betegek könnyebben lélegeznek, mert megnyílnak a beszűkült légutak, és 24 órán át nyitva is maradnak.

Az WHO becslése szerint ma 210 millióan élnek COPD-vel. Ez egy progresszív, ugyanakkor kezelhető betegség, amely idővel korlátokat szab a beteg életlehetőségeinek, és az egész világon a vezető halálokok között tartják számon. A csökkent munkaképességű emberek jelentős részének állapotáért is ez a betegség felelős. A tünetek közé tartozik a köhögés, a fokozott köpettermelés és a fizikai terhelés hatására jelentkező nehézlégzés.

A COPD egyre növekvő társadalmi és gazdasági terhet jelent, a páciensek a betegség rosszabbodásával egyre inkább elveszítik a függetlenségüket. A betegség előrehaladtával a tüdőfunkció tovább romlik, a fizikai aktivitás korlátozódik.

Az UPLIFT? vizsgálatban 2739 GOLD II. stádiumú, középsúlyos állapotú beteg vett részt. A II. stádiumú betegek vizsgálati eredményei módfelett reménykeltőek. Világosan mutatják, hogy amennyiben a betegek hamarabb kérnek segítséget a háziorvostól, az hatással lehet a betegségük klinikai lefolyására, és javíthatja az életminőségüket.

Szóljon hozzá!