ZETApress

hírportál

Szívünk napja a Városligetben

Várkonyi AndrásMint minden évben, így ebben az évben is megrendezésre kerül szeptember 28-án a Szívünk napja, mely rendezvénynek a hagyományokhoz híven a Városliget ad otthont. A szervezők elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, emellett ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket.

Mint minden évben az idén is a kilátogatók igazán otthon érezhették magukat, hiszen Barátok Közt tölthetnek el egy kis idĂľt, ugyanis a népszerű sorozat szereplői is ott lesznek a Szívünk Napján ezzel is érzékeltetve, hogy a szívükön viselik a rajongóik egészségét. Ők is részt vettek a szűrővizsgálaton, ezzel is példát mutatva az embereknek. Várkonyi András is részt vesz a Szívünk napján. A töretlenül népszerű RTL Klub sorozat szereplői ügyelnek az egészségükre. Rendszeresen eljárnak szűrővizsgálatokra, s ezt ajánlják embertársaiknak is.

Hazánkban minden második ember szív, és érrendszeri betegségben hal meg. Nem is olyan régen Várkonyi Andrásnak a Barátok Közt Vili bácsijának rendetlenkedett a szíve, nem tudta elkerülni a műtétet. A színész ma már úgy érzi magát, mint az operációja előtt. teljes életmódváltáson esett át, hetente kétszer jár tornára, odafigyel táplálkozására, és nem utolsó sorban rendszeresen orvosi konzultáción esik át. A szomorú statisztikai adatok nem csak Várkonyi Andrást, hanem a fiatalabb korosztályt is megérinti, hiszen jól tudják, hogy mennyire káros az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód. Ha tehetik tesznek ellene.

Nyári DiaNyári Dia szavaival élve azt hisszük, hogy az egészség természetes dolog, holott egyáltalán nem az. Mindenkor ügyelnünk kell rá, s erre legjobb fórum a Szívünk napja, amelyet a Magyar Kardiológusok Társasága minden év szeptember utolsó vasárnapján rendezi meg a Városligetben, ahol a Barátok közt sztárjai is részt vesznek, hogy példát mutassanak a lakosságnak. A megelőzés jelentőségét, a szűrővizsgálatok fontosságát több éve hangsúlyozza a sorozat színészgárdája, hiszen már 2010 óta jelen vannak a rendezvényen.

Érdemes csatlakozni idén szeptember 28-án vasárnap Várkonyi András, Pataki Szilvi, Solti Ádám, Nyári Dia és Kiss Péter Balázs színészekhez, akik ezzel is példát mutatva embertársaiknak, az autogramosztás mellett kardiológusok segítségével tanácsot adnak az érdeklődőknek, magasságot és testsúlyt mérnek, BMI-t számolnak, ugyanakkor a vérnyomásmérésben is segédkeznek, ezzel is érzékeltetve, hogy szívükön viselik a rajongóik egészségét.

Apró trükkök sora segíthet megőrizni a szív egészségét. Erre szeretné felhívni a figyelmet az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja, amikor az idén is megrendezi a Lépcső lehetőség! Programját. Magyarországon vezető halálokok a szív és érrendszeri megbetegedések. Ezek következtében többen halnak meg, mint más betegségben és autóbalesetben összesen. Pedig a szív és érrendszeri megbetegedések jelentős része egy kis odafigyeléssel, tudatos életmóddal megelőzhető.

A lépcső lehetőség!

A megfelelő táplálkozás mellett a legtöbbet mozgással tehetnek az emberek a szívük egészségéért. A Szív világnapjához közeledve az Országos Egészségfejlesztési Intézet az idén is mutat egy egyszerű trükköt, amivel sokat tehetnek az emberek a szívükért. Az Intézet szeptember 26-án pénteken 8 és 11 óra között újra megrendezi a Lépcső lehetőség-programját a budai Batthyány-téren a 19-es, 41-es villamosok végállomásánál.

Az OEFI szakemberei arra biztatják az arra járókat, hogy a mozgólépcső helyett inkább gyalog menjenek a felszínre az aluljáróból. A lépcsőzés a kardió mozgásformák közé tartozik, ezért a szívizomzat megerősítésén túl segít karbantartani a testsúlyt is. Egy tanulmány szerint már naponta 2000 lépés jelentősen, akár 8 százalékkal is csökkentheti a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát. A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk napját. Szeptember utolsó vasárnapján több mint 100 országban tartanak rendezvényeket a Szív Világszövetsége felhívására.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tekerj a szívedért! | ZETApress

Szóljon hozzá!