ZETApress

hírportál

Tudatos törődés a kezelésben

VérnyomásmérésTudatos törődés címmel folytatódik a Magyar Hypertonia Társaság és a Novartis Hungária Kft. közös, Éljen 140/90 alatt! ? nevű programja a Magyar Stroke Társaság támogató együttműködésével ? derült ki az Astória pódiumbeli sajtótájékoztatón.

A kezdeményezés immár ötödik éve küzd folyamatosan a magasvérnyomás-betegség ellen, újabb és újabb eszközöket bevetve a hipertónia és szövődményeinek megelőzéséért, a szív- és érrendszeri betegségekben érintettek megfelelő kezelésért. A 2009 őszi program középpontjában a magasvérnyomás-betegség egyik leggyakoribb szövődménye, a stroke (szélütés, agyvérzés) megelőzése áll.

A 2005-ben indított, mára mozgalommá alakult, Éljen 140/90 alatt! ? nevű program idén a stroke (agyvérzés, agyi érkatasztrófa) megelőzésére, valamint a magas vérnyomásos beteggel való tudatos törődésre hívja fel a szakma és a lakosság figyelmét. A 2009 tavaszi, Törődés Napja elnevezésű felmérésből ugyanis kiderült, hogy a megvizsgált páciensek közel harmada kettő vagy több társbetegségben is szenved a hipertónia mellett, így kezelésük fokozott figyelmet igényel.

Az agy az egyetlen olyan szervünk, amelynek sejtjei szinte egyáltalán nem képesek regenerálódni, miközben a magas vérnyomás egyik legjellemzőbb szövődménye az agyi erek károsodása. Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg agyvérzésben, az új megbetegedések száma pedig ötvenezer. A kezeletlen magasvérnyomás-betegség csaknem négyszeresére emeli az agyi érkatasztrófa vagy a stroke kialakulásának veszélyét, másfelől viszont az összes agyi érkatasztrófa közel 70%-a megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával. Ezeket az adatokat figyelembe véve döntött úgy a Magyar Hypertonia Társaság, hogy 2009 őszén a stroke megelőzését helyezi a figyelemfelkeltő program középpontjába.

A kezdeményezők továbbra is fontosnak tartják a háziorvosok szakmai képzését, ezért ? a Hipertónia Centrumokkal és Decentrumokkal együttműködve ? 20-25 helyszínt érintő képzési sorozatot szervez a Társaság, ahol a hipertónia kezelésének gyakorlati ismeretei mellett, a stroke megelőzésére, felismerésére, valamint a hipertóniás beteggel való tudatos törődésre helyezik majd a hangsúlyt.

A képzéseken a már megszokott tudományos előadások, tapasztalatcserék mellett egy újszerű eszközzel, egy storke-on átesett beteg riportjával irányítják rá a figyelmet a tudatos kezelés és törődés jelentőségére. A mai felgyorsult és elszemélytelenedő világban egyre kevesebb idő jut a klasszikus törődésre, ezért a képzésen részt vevő orvosok egy konkrét emberi sorson keresztül érezhetik át munkájuk felelősségét és fontosságát. A riportfilmben szereplő beteg története mindenkit emlékeztet az egyes esetek mögött meghúzódó emberi sorsokra, a család szerepére, és az orvosi törődés fontosságára.

A Magyar Hypertonia Társaság a képzés mellett szakmai pályázaton díjazza majd azon háziorvosok munkásságát, akik évek óta tudatosan odafigyelnek a hipertóniás pácienseik kezelésére, illetve a praxisukban kiemelkedő tevékenységet végeznek a hipertónia és szövődményeinek megelőzése érdekében.

A Tudatos Törődés Pályázat során az orvosoknak lehetősége nyílik arra, hogy a praxisukban megvalósítandó, a Tudatos Törődés kezdeményezés céljaihoz illeszkedő, felvilágosító, a betegség megelőzését elősegítő tevékenységek megvalósításához kérjenek segítséget.

A fentieken túl a folyamatos visszajelzés, a hazai szív- és érrendszeri helyzet monitorozása továbbra is a Társaság kiemelt feladata. Ennek érdekében indítják el a Tudatos Törődés Felmérést a háziorvosok körében, mely a magasvérnyomás-betegség kombinációs kezelésének hazai gyakorlatát, összetettségét hivatott vizsgálni.

Természetesen a betegek felvilágosítása is folytatódik, ez esetben célzottan a kezelőorvosokon keresztül. Az érintettek így közvetlenül háziorvosuktól hallhatják azokat a fontos információkat, tanácsokat, amelyekkel megelőzhetik a magasvérnyomás-betegség, illetve szövődményeinek kialakulását. Nem mellesleg ez a megoldás hatékonyan segíti a sikeres kezeléshez nélkülözhetetlen orvos-beteg kommunikációt is.

A több éves, tudatos odafigyelés és kezelés segítségével kívánja a Társaság a hazai szív- és érrendszeri halálozás mértékét csökkenteni. A Törődés Napja felmérés szerint a hipertónia mellett egyéb társbetegségben is szenvedő páciensek esetében a kezelőorvos az esetek több mint felében jelöli meg a szigorúbb, 130/80 Hgmm-es célértéket, ami bizakodásra ad okot és alátámasztja, hogy az orvos és a beteg tudatos együttműködése, illetve a fokozott törődés hatására a Magyar Hypertonia Társaság és a hozzájuk csatlakozó háziorvosok kitartó munkája megvalósítja a kitűzött célt.

Szóljon hozzá!